Tijdloze Architectuur in de bestaande woningbouw
BouwhulpGroep is sinds 1978 actief als architectenbureau in de bestaande woningvoorraad. In de architectuurprojecten van BouwhulpGroep speelt de waarde van het bestaande altijd een centrale rol. Begrip van dit verleden biedt ruimte voor de toekomst. Naast te kijken naar wat er moet gebeuren vanuit de techniek, is het minstens zo belangrijk om te kijken naar wat er juist niet moet worden aangepakt. De afweging tussen behoud, reparatie of vernieuwing is een dagelijkse praktijk bij onderhoud, renovatie en vervangende nieuwbouw.
In onze architectenpraktijk hebben we een visie op de verschillende schaalniveaus van de woning. Naast techniek kijken wij ook integraal naar beeld, ruimte en comfort waarbij de energieambitie centraal ligt. Een mooie gevel, een goede plattegrond, een leefbare wijk en de sociale samenhang zijn net zo belangrijk als de technische staat van de woning en de energielevering. Een goed ontwerp is geen optelsom van losse onderdelen, maar een samenhangend verhaal tussen vraag, opgave en aanbod nu en voor de toekomst.
Kijk op onze archiefpagina voor een overzicht van onze architectuurprojecten.
In onze architectenpraktijk hebben we een visie op de verschillende schaalniveaus van de woning. Naast techniek kijken wij ook integraal naar beeld, ruimte en comfort waarbij de energieambitie centraal ligt. Een mooie gevel, een goede plattegrond, een leefbare wijk en de sociale samenhang zijn net zo belangrijk als de technische staat van de woning en de energielevering. Een goed ontwerp is geen optelsom van losse onderdelen, maar een samenhangend verhaal tussen vraag, opgave en aanbod nu en voor de toekomst.
Kijk op onze archiefpagina voor een overzicht van onze architectuurprojecten.
Van energieneutraal tot energieleverendDe urgentie van duurzame renovaties wordt steeds groter. Met de afspraken in Parijs in 2015 heeft Nederland een grote opgave gekregen om de CO2 uitstoot te reduceren. Onze woningvoorraad met 7,2 miljoen woningen vormt ook hier een onderdeel van. BouwhulpGroep is al jaren bezig om duurzaamheid ten grondslag aan hun projecten te laten liggen. In verschillende concepten wordt dit doorgevoerd naar energiebesparing. In 2010 werden de eerste woningen volgens het Active House principe neergezet in Woerden. De woningen zijn getransformeerd van eenvoudige jaren '70 rijtjeswoningen, naar royale woningen die meer energie geven dan opnemen. Dit was een eerste stap in de richting van wat we hedendaags Nul-Op-De-Meter woningen noemen (NOM). Met het door ons ontwikkeld renovatieaanbod Alliantie+ kunnen we van een kleine energetische opwaardering ook in stappen naar energieneutrale of energieleverende woningen toe. De mogelijkheden zijn hiermee eindeloos en kunnen precies afgestemd worden op de vraag.
|
Ontwerpen in de serie van éénIedere bewoner heeft recht op een kwalitatief goede woning, betaalbare woonlasten en ruimte voor individualiteit. Dit zijn de speerpunten van onze bedrijfsvoering. Iedere opgave bekijken we onafhankelijk, om te bepalen wat het juiste antwoord op de juiste vraag is. Bewonerswensen, de technische staat van de woning of de ambitie van de eigenaar bepalen de aanpak voor de toekomst. Dit kan per woning verschillen, ook al zijn ze onderdeel van één bouwblok. Niet iedere bewoner is hetzelfde en niet iedere woning heeft dezelfde kwaliteit. Het is belangrijk om een passend ontwerp te bieden en dus te ontwerpen in de serie van één.
BouwhulpGroep heeft het ontwerpen in de serie van één als belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering gemaakt. Wij noemen dit het 'aansluiten op het natuurlijk moment'. Aansluitingen bij de buurwoningen worden dominant in het geheel, evenals de architectonische expressie van de schil. Hoe zorg je dat een woning past in het geheel, of juist mooi contrasteert. Dat zijn de nieuwe vragen voor de architect die chirurgisch te werk met gaan. |
Duurzaam onderhoudOnderhoud blijft noodzakelijk en biedt een kans om de woningen weer op te frissen voor de toekomst. Vaak is hierbij de uitstraling ondergeschikt, terwijl daar juist grote kansen liggen. Door het opfrissen van de gevel kan de woning weer nieuwe allure krijgen, een ander imago en dus een positieve invloed op de omgeving. Dit kan al door kleine ingrepen zoals keimwerk, een juist kleurenpalet, het toevoegen van ornament of het reinigen van de gevel. Een klein budget kan zodoende al veel betekenen. Dit samen met de benodigde technische ingrepen voor een comfortabelere en kwalitatief goede woning, vormen de eerste uitgangspunten voor een tevreden bewoner.
In onze praktijk ontwerpen we voor allerlei woningen, van eengezinswoning tot galerij en van klein tot groot. Per project zoeken we steeds naar een goede samenhang tussen de prijs en de kwaliteit, waarbij het beeld en de uitstraling altijd een belangrijke rol spelen. Want op iets moois is iedereen trots, dus blijft het langer staan. En ook dat is duurzaam. |
Aandacht voor monumentaal erfgoedDe opgave voor het erfgoed van Nederland komt gelukkig steeds beter op de kaart te staan. Waar in het verleden sloop/nieuwbouw nog de boventoon voerde, zijn gemeenten en eigenaren zich vaker bewust van de kwaliteit en potentie van het (monumentale) erfgoed. BouwhulpGroep is gespecialiseerd in het behoud en herstel van dit erfgoed. Door inzicht te krijgen in het oorspronkelijke en de aanpassingen gedaan in de tijd, kan een visie ontwikkeld worden voor de toekomst. Met recente renovatieprojecten zoals het Philipsdorp in Eindhoven en Vreewijk in Rotterdam heeft BouwhulpGroep de wijken hernieuwde glorie gegeven. Deze historisch waardevolle wijken zijn de laatste jaren versoberd, maar vormen nu weer een belangrijk middelpunt van de stad.
De bestaande bewoners vormen in deze wijken een hechte gemeenschap en wonen er vaak al lang. Een goede bewonersbegeleiding en draagkrachtontwikkeling is dus van belang van ontwerpfase tot realisatie. |
Herontwikkeling naar nieuwbouwSoms voldoen woningen niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd. De afweging hiervoor kan technisch, sociaal en economisch zijn. In verschillende projecten heeft BouwhulpGroep de herontwikkeling van bestaande woningen naar nieuwbouw vormgegeven. Sloop/Nieuwbouw is voor de zittende bewoners nooit leuk, en zal dus nauwkeurig toegelicht moeten worden. In studies van BouwhulpGroep worden de argumenten altijd duidelijk toegelicht. Dit vormt een onderbouwde basis voor de bewonersoverleggen.
Als het besluit eenmaal is goedgekeurd en kan rekenen op de draagkracht van de bewoners dan is het zoeken naar een passende vorm in het geheel. We zoeken altijd naar een verwijzing naar het verleden, zonder deze te kopiëren. Een vernieuwde woningtypologie kan de uitkomst zijn, maar ook een moderne uitstraling met een plattegrond die voldoet aan deze tijd. Het geeft de kans om iets nieuws neer te zetten, waarbij de verwijzing naar het verleden zichtbaar blijft voor een toekomstige generatie. |