BouwhulpGroep
  • actueel
  • architectuur
  • advies
  • onderzoek
  • kennisdeling
  • over ons
  • contact

Toegepast onderzoek in de bestaande woningbouw

De BouwhulpGroep besteedt al decennia lang meer dan tien procent aan onderzoek en ontwikkeling. Renovatie als wetenschap. Belangrijke thema's passeren de revue en worden afgezet tegen de opgave en vraag van een veranderende bouwwereld. In de afgelopen honderd jaar zijn er bijna zes miljoen woningen gebouwd en is ons land in een grote uniforme bouwmassa vormgegeven. Om hier een gedegen ontwerp, advies of aanbod op te ontwikkelen is onderzoek van groot belang.
 
Aan het begin van de eenentwintigste eeuw idee is individualiteit van de mens centraal komen te staan in onze samenleving. Zo ook in de volkshuisvesting, waar de eigenaar en de bewoner van de woning meer invloed op het resultaat wil hebben. Het centrale thema voor de onderzoeks- en ontwikkelingspraktijk is wonen in de eenentwintigste eeuw met aandacht voor ‘de serie van één’, bewoners aan de knoppen en denken in componenten. 

Kijk op onze archiefpagina voor een overzicht van onze onderzoeken.
Foto

Duurzame opschaling

De hele gebouwvoorraad dient verduurzaamd te worden willen we de door de overheid gestelde duurzaamheidsdoelstellingen halen. Gebouwen moeten hun bijdrage aan de CO2 uitstoot leveren door hun jaarlijkse energiegebruik drastisch te reduceren. Maar er is meer dan alleen energie. Duurzaamheid is het samenspel tussen mooi, functioneel en stevig. ‘duurzame renovatie’ …het verbeteren van een gebouw waarbij dat gebouw mooi, stevig en functioneel blijft  gedurende een bepaalde tijd, tegen een passende prijs / kwaliteit verhouding en waarbij de individuele gebruikskwaliteit leidend is…’ De opschaling zit in het zoeken naar de prijs/kwaliteit voor duurzame renovatie. Dat gaat verder dan het pilot-project en vraagt om een andere benadering van de opgave. Het thema  ’opschaling van duurzame renovatie’ is niet allen verankerd in de onderzoekspraktijk van BouwhulpGroep, maar is ook het thema van de onderzoekslijn van Hogeschool Rotterdam waar Haico van Nunen namens BouwhulpGroep als Lector aan verbonden is.
​

Energiezuinige concepten

In de afgelopen twintig jaar zijn in Nederland tientallen nieuwbouw- en renovatieprojecten gerealiseerd die veel aandacht hebben besteed aan energiebesparing en C02-reductie. Agentschap NL (voorheen SenterNovem) wil weten hoe het nu staat met de kwaliteit van deze voorlopers van energieneutrale gebouwen.
In opdracht van Agentschap NL zijn 32 projecten geselecteerd en geëvalueerd. Het gaat hier om nieuwbouw- en renovatieprojecten die tussen circa 1995 en 2003 zijn gerealiseerd. Deze projecten zijn bezocht en opdrachtgevers en bewoners zijn geïnterviewd. Daarnaast zijn er bij 17 projecten tevredenheid enquêtes afgenomen bij bewoners.
Het onderzoek moet inzicht geven in de succes- en faalfactoren van nieuwbouw en renovatie. Maar ook voorbeeldprojecten opleveren van energiezuinige woningbouw waarbij de kwaliteit van technieken en  concepten blijvend is. Daarnaast moet het onderzoek informatie leveren over onderhoud,  energiegebruik en het gebruik en beleving van bewoners. De kennis wil Agentschap NL gebruiken voor toekomstige projectontwikkeling van energieneutrale nieuwbouw- en renovatieprojecten. Op basis van het inzicht moet de evaluatie leerpunten opleveren voor de toekomstige ambitieuze bouwopgaven, die variëren van een EPC van 0,4 tot energieneutraal bouwen.
Foto
Foto

De kaart van Nederland

het grote verschil tussen nieuwbouw en renovatie is dat de voor renovatie de opgave er al staat. Er staan 7,5 miljoen woningen die de komende jaren nog zullen blijven bestaan. Ze zullen wel aangepast moeten worden om aan alle duurzame kwaliteiten te kunnen voldoen.  Dat vraagt om kennis van de bestaande voorraad. Immers als je niet weet wat je hebt, is het moeilijk plannen maken. Binnen de praktijk van BouwhulpGroep hebben we ruim een half miljoen woningen uit de voorraad door onze handen laten gaan. Dat maakt dat de kennis van de kaart van Nederland groot is. Een specifiek deel van de voorraad zijn de naoorlogse bouwsystemen. Hiernaar is uitgebreid onderzoek gedaan naar het aantal en de typen, waardoor een goed inzicht in deze typische voorraad die in totaal uit bijna 500.000 woningen bestaat.
Met deze kennis heb je een kaart van Nederland, die als onderlegger dient voor de architecten en adviespraktijk.

Componentdenken

component denken als ‘anders denken’ omschrijven  
component denken als uitwerking van de verbeterde keuken.
Foto
Foto

Betaalbaarheid

lorem ipsum
​