De opgave waar deze gemeente zich op dit moment op richt betreft zeven buurten met in totaal ruim 5.000 woningen in particulier bezit. Voordat je eigenaar-bewoners kunt informeren over de mogelijkheden, is eerst het ontwikkelen van de juiste kennis over de verduurzamingspotentie van deze buurten onontbeerlijk. Maar hoe breng je ruim 5.000 bestaande woningen in kaart zonder daarbij te verzanden in de grote diversiteit die tussen de woningen aanwezig is? We doen dit door niet te kijken naar de woningtypen op zich, maar juist op zoek te gaan de overeenkomsten op bouwdeelniveau: de component.
We ordenen de buurten naar componenten in een componenten atlas. Dit biedt de mogelijkheid om de verduurzamingsopgave anders te benaderen. Er zijn maar een beperkt aantal daktypes die bovendien in elke buurt voorkomen, en hetzelfde geldt voor gevels. Dit zijn componentfamilies waar je oplossingen voor kunt bedenken die in de hele gemeente toepasbaar zijn. Op deze manier hebben we voor de gemeente Wassenaar in kaart gebracht welke componentfamilies in de 7 buurten de meeste verduurzamingspotentie bieden, welke denkbare oplossingen hiervoor toepasbaar zijn en wat hierbij de impact is op aspecten als CO2- en energiebesparing.
De componenten atlas vormt daarmee enerzijds een solide basis om als gemeente actief in buurten te gaan sturen vanuit het (duurzaamheids)beleid. Het helpt je om te kiezen waar je wil beginnen, want ook als gemeente heb je niet de capaciteit om overal op hetzelfde moment aanwezig te zijn. Anderzijds helpt de componenten atlas om in contact te komen met eigenaar-bewoners en hen te gaan ondersteunen in het maken van de juiste keuzes in de verduurzaming van hun woning.