BouwhulpGroep
  • actueel
  • architectuur
  • advies
  • onderzoek
  • kennisdeling
  • over ons
  • contact

De levensloopbestendige badkamer

20/1/2021

 
Foto
Van de lavet tot aan een dubbele regendouche. De badkamer geeft een mooie afspiegeling van de verbetering van woonkwaliteit en comfort in de woningbouw. De badkamer is voor velen dé omgeving waar aan het begin van de dag de energie wordt opgeladen of aan het eind van de dag tot rust wordt gekomen. Ook wanneer de keuze wordt gemaakt om langer thuis te blijven wonen, moet van de verkwikkende en ontspannende eigenschappen kunnen worden geprofiteerd. De badkamer moet daarbij niet alleen comfortabel maar ook veilig zijn. Maar hoe creëer je een badkamer die dat biedt? De nieuwe whitepaper “De levensloopbestendige badkamer” geeft antwoord. Radio- en televisiepersoonlijkheid Catherine Keyl heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen.
 
De whitepaper ‘De levensloopbestendige badkamer’ is een uitgave van de BouwhulpGroep en Viega. Beide partijen werkten al eerder samen, onder meer aan concepten waarmee een badkamer in één dag kan worden gerenoveerd. De kennis die hierbij is opgedaan, komt ook terug in deze whitepaper. De whitepaper neemt de lezer verder mee langs de ontwikkelingen die in de badkamer hebben plaatsgevonden en geeft zo een overzicht hoe het wonen, werken en zorgen zich hebben ontwikkeld. De whitepaper wordt afgesloten met een concept voor een badkamer voor een comfortabele en veilige toekomst. (tekst & foto: Viega)
​
​
Download hier de nieuwe whitepaper De levensloopbestendige badkamer

Sensi's doen de ronde bij woningcorporaties

13/1/2021

 
Foto
Sociale woningbouwcorporaties zijn aan de beurt! Na het succes van de sensoren-roadshow tijdens het ‘Bewoners aan de Knoppen’ project, is het nu tijd voor de sociale woningbouwcorporaties. 28 Gezinnen hebben al meegedaan aan het afgeronde onderzoek en een Sensi in huis gehad om hun bewustwording over het eigen binnenklimaat aan te wakkeren. Dit was een zodanig groot succes dat er zelfs een proef is gestart om te kijken of de Sensi’s ook in Spanje ingezet kunnen worden. Tijd om op te schalen dus!
 
Sociale woningbouwcorporatie TBV Wonen in Tilburg heeft in de afgelopen maanden al meerdere keren Sensi’s bij haar bewoners in huis geplaatst om een controle op het binnenklimaat uit te voeren. Met deze Sensi-sensor wordt op een eenvoudige wijze het huidige binnenklimaat inzichtelijk gemaakt. Ze registreren het binnenklimaat door het meten van de luchttemperatuur, luchtvochtigheid en de CO2-concentratie. Er is geen installatie nodig en via een online platform kunnen de deelnemers zelf inzien hoe gezond hun binnenklimaat is.

Geïnteresseerd in de Sensi? Stuur dan een mail naar m.savelsberg@bouwhulp.nl

Consortium Meeting TripleA-Reno

24/12/2020

 
Foto
Begin december vond de 6e Consortiummeeting plaats voor het Europese onderzoeksproject TripleA-Reno. We komen geregeld samen met de verschillende partners om niet alleen kennis te delen, maar juist om deze te koppelen zodat grondige renovaties aantrekkelijk, aanvaardbaar en betaalbaar voor de consumenten en eindgebruikers kunnen worden gemaakt.
 
Door Covid-19 kunnen we helaas niet meer bij elkaar op bezoek in de verschillende steden. Om de online meeting toch wat interactiever te maken, hadden verschillende partners web tools gebruikt. Twee succesvolle tools waren de online quiz met live uitslagen om enkele vragen te beantwoorden en het online whiteboard waarmee een brainstormsessie kon worden gehouden.
 
Dit zijn niet de enige online oplossingen die voor het project worden ingezet. Eerder dit jaar zijn er filmpjes opgenomen van de verschillende demonstratieprojecten die op dit moment plaatsvinden. Hierbij worden de kenmerken van het project toegelicht en wordt er ingegaan op zowel drijfveren als drempels om de renovatie te starten. Tevens zijn er interviews opgenomen met de partners waarin verschillende onderdelen van het volledige Europese onderzoeksproject worden toegelicht. De filmpjes zijn te vinden op het Youtube kanaal van TripleA-Reno!

NOM brochure - Hoe verder met energierenovatie?

16/12/2020

 
Foto
Het verduurzamen van bestaande woningen is een actueel onderwerp waarbij (op dit moment) vooral de techniek centraal staat . Maar hoe zit het eigenlijk met de bewoners die als gebruiker in deze woningen wonen? In het kader van een afsluitende brochure van het project ‘Op naar beter, Nul op de meter’ van de Hanzehogeschool Groningen zijn we gevraagd hierin een bijdrage te leveren. Binnen dit project is onderzocht hoe bewoners NoM-renovaties hebben ervaren, hoe zij omgaan met hun gerenoveerde woning en hoe de communicatie verbeterd kan worden. Echter bleek in de loop van het project dat het voor veel corporaties niet langer financieel haalbaar is om Nom-renovaties uit te voeren. Renovaties gaan uiteraard door, maar met een ander ambitieniveau. In deze brochure hebben twee collega’s van BouwhulpGroep op verzoek een prikkelende bijdrage geschreven over hun visie op de toekomst van het renoveren. Waarin met name het kijken en denken over stapsgewijs renoveren het onderwerp mocht zijn.
 
Collega Laurens, adviseur, schrijft over een nieuw afwegingskader bij duurzame renovaties. Aan de hand van enkele scenario’s wordt het antwoord op complexe vragen inzichtelijk gemaakt. Ergens moet namelijk de afweging worden gemaakt tussen nú alles in één keer goed doen of woningen in stand houden en daarmee het investeringsbesluit uitstellen. Wat is de goedkoopste en wat is de duurzaamste route om tot CO2-vrij wonen te komen?
 
Collega Thijs, architect, schrijft over de Mobiele Buurtfabriek, een renovatie wensdroom. Woningeigenaren hebben nog altijd weinig kennis over de staat en het gebruik van hun woning, worden slecht voorgelicht over hun mogelijkheden, hebben daarnaast weinig keuze én betalen momenteel de hoofdprijs voor een woningrenovatie zonder vooraf ook maar een enkele garantie op kwaliteit te krijgen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat er voor hen wél iets te kiezen valt en hoe ziet het proces van woningverduurzaming van de (nabije) toekomst eruit?
​

​​
Download de brochure via deze link.

Aanpak woonomgeving jaren ’70 Bloemkoolwijken

9/12/2020

 
Foto
Kenmerkend aan de Bloemkoolwijken van de jaren ’70 is dat de achterkanten van de woningen zich naar de openbare weg richten. De ideale gedachte hierachter was dat autoverkeer en voetgangersgebied van elkaar gescheiden waren. Dit was een antwoord op de wijken van de jaren ’60 waar de auto een steeds prominentere rol in de wijk had gekregen en de rechte straten met veel auto’s in het zicht zich daar aan aangepast hadden. Het gevolg van de splitsing van auto en voetganger is echter dat deze ‘parkeerplaatsen’ erg steenachtig zijn en dat bewoners de van oorsprong open carports en de open tuinen zelf dichtgezet hebben in verband met de behoefte aan privacy. Met alle verschillende smaken en ieders eigen budget heeft dit tot een rommelig straatbeeld geleidt. Zeker daar waar deze achterkanten óók de entree van de wijk vormen is een verbetering van deze woonomgeving hard nodig!  
 
De Eindhovense woonstichting ‘Thuis heeft BouwhulpGroep gevraagd om voor twee wijken in Veldhoven voorstellen te doen om de uitstraling van de woonomgeving in deze bloemkoolwijken te verbeteren. Met het maken van de voorstellen dient rekening gehouden te worden met de reeds door bewoners zelf gerealiseerde aanpassingen. Een realistisch voorstel is dus de opgave. Dat is een mooie uitdaging die we niet uit de weg gaan!

Aftrap Europees onderzoeksproject Re-MODULEES

4/12/2020

 
Foto
Afgelopen maand is het Europese onderzoeksproject “Re-MODULEES” van start gegaan, waarbij BouwhulpGroep in een consortium met Huygen Installatie Adviseurs en ISSO namens Nederland, samen met dertien Europese partners samenwerkt. In de Europese klimaattop heeft Europa zich uitgesproken om voor 2030 de energieprestaties van gebouwen te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Aangezien driekwart van de huidige bebouwing in 2050 er nog steeds zal staan, is renovatie de sleutel tot het halen van deze doelstellingen. Het gaat echter nog niet zo hard. Op dit moment zijn er sociale, financiële en juridische belemmeringen aan zowel de vraag- als aanbodzijde binnen de bouwsector waardoor het er niet makkelijker op wordt om te renoveren.
 
Het doel van Re-MODULEES is de ontwikkeling van een overkoepelend platform, onder de noemer Horizon 2020, voor de renovatie van bestaande woningen binnen de EU. In de afgelopen vijf jaar hebben meerder Europese onderzoeksprojecten plaatsgevonden die zich toespitsten op de ontwikkeling van (integrale) oplossingen voor renovaties binnen de bestaande bouw. Het Horizon 2020 programma nadert zijn einde, hoog tijd om alle opgehaalde kennis nu daadwerkelijk toe te gaan passen!
 
Re-MODULEES gaat de resultaten uit deze projecten bundelen en gebruiken om zo ingrijpende renovaties eenvoudiger, sneller en aantrekkelijker te maken voor belanghebbenden. Het project zal marktacceptatie stimuleren en toegang geven tot de belangrijkste resultaten van relevante Europese projecten. Op deze manier kunnen relevante belanghebbenden aangezet worden tot renovatie. In zeven geselecteerde steden uit verschillende landen worden renovatie hubs opgezet om te testen of de eerdere resultaten te gebruiken zijn om de dilemma’s op financieel, technisch en maatschappelijk vlak weg te nemen. Wij gaan in de regio Eindhoven met een HUB aan de slag.

Vraagstukken wateroverlast beantwoord

25/11/2020

 
Foto
​Niet alleen complexe vraagstukken over energietransitie, installatieconcepten en studies naar duurzame renovatie zijn opgaves die BouwhulpGroep eigen zijn. Ook voor uitdagende vraagstukken, zoals wateroverlast in de gebouwde omgeving, weet men BouwhulpGroep te vinden. Kortom kwesties die voor bewoners en beheerder urgent zijn en om een creatieve oplossing vragen! Recent zijn we benaderd om onze onafhankelijk blik te werpen op een aantal knelpunten die spelen bij de bewoners en de woningen op het gebied van wateroverlast.
 
Na hevige regenbuien ondervinden woningen, op verschillende plekken in Valkenswaard, wateroverlast. Overlast die per geval verschillend van aard en omvang is. BouwhulpGroep is gevraagd om met locatie bezoek of het inschakelen van specialisten uit het netwerk van BouwhulpGroep de oorzaak van de wateroverlast te achterhalen. Met een compleet overzicht aan mogelijke oorzaken hebben we per situatie adviezen voorgeschreven om op een goed overwogen en integrale wijze de gebreken te verhelpen. Hiermee geven we de beheerder handvatten om gegronde keuzes te maken en zo hun woningbezit te beschermen én de overlast voor de huurders zo snel mogelijk op te lossen. 

Onderzoek naar de toekomst van Duplexwoningen

18/11/2020

 
Foto
Duplexwoningen: één van de meest flexibele woonvormen ooit ontworpen! Door de Veenendaalse woningcorporatie Patrimonium zijn we gevraagd om te onderzoeken wat de toekomstmogelijkheden van een aantal van hun duplexwoningen zijn. Binnen de sociale huursector kom je regelmatig dit woningtype tegen en vaak worstelen corporaties met de vraag wat de toekomstwaarde ervan is. De jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw stonden in het teken van de wederopbouw in Nederland. De woningnood na de Tweede Wereldoorlog was hoog, er moest snel en veel gebouwd worden. Eén van de antwoorden hierop was de bouw van duplexwoningen. Dit zijn relatief kleine en daarmee betaalbare beneden- en bovenwoningen die zo waren ontworpen dat ze in de toekomst eenvoudig konden worden samengevoegd tot eengezinswoning. Duplexwoningen waren dus géén (tijdelijke) noodwoningen zoals die in die periode ook werden gebouwd, maar ze zijn juist zo ontworpen dat ze voor minimaal 50 jaar in een woonbehoefte konden voorzien. Het samenvoegen van dit type woningen is later echter nooit op grote schaal doorgevoerd zoals vooraf bedacht. Veelal zijn de oorspronkelijke indelingen nog behouden of hebben de duplexen plaatsgemaakt voor nieuwbouw.

Vandaag de dag kent het woningtype duplex een aantal dilemma’s: ze zijn klein en gehorig en de bovenwoning beschikt over een beperkte buitenruimte. Samenvoegen tot een eengezinswoning - zoals oorspronkelijk ook bedacht - leidt tot een prima woningplattegrond voor gezinnen. Het is echter maar de vraag of dat past binnen de wensportefeuille van een corporatie. Gezien de groei van het aantal kleinere huishoudens (met bewoners al dan niet op leeftijd) neemt de behoefte aan juist kleinere woningen toe. Voor de duplexwoningen aan de Emmalaan in Veenendaal is daarom - naast het samenvoegen van de woningen - ook een scenario beschouwd waarbij het duplex als type blijft gehandhaafd. Door op zoek te gaan naar meer ruimtelijkheid in de bestaande plattegrond, heeft dat geleidt tot studio’s die interessant zijn voor een specifieke doelgroep. Namelijk de kleinste huishoudens met een beperkte ruimtebehoefte en een niet al te dikke portemonnee, zoals bijvoorbeeld jongeren of studenten. Met als resultaat dat je met dit type woningen meerdere kanten op kan. Het onderzoek heeft daarmee aangetoond dat duplexwoningen vandaag de dag nog steeds in een behoefte kunnen voorzien. 

Gemeente Rotterdam met ComponentRenovatie richting aardgasvrij

13/11/2020

 
Foto
Gemeente Rotterdam is vanuit het programma aardgasvrije wijken aan het bestuderen hoe een gebied aardgasvrij te maken is. Dit gebied omvat een deel van de wijken Prinsenland en Lage Land en een gedeelte van Capelle. Dit sluit goed aan bij een eerdere studie waarbij we een deel van Rotterdam samen met de gemeente in kaart hebben gebracht (zie hiervoor ons eerdere nieuwsbericht). Deze eerdere studie heeft 7.500 woningen in de wijken Lage Land en Prinsenland teruggebracht tot een klein aantal componenten. Vanuit deze componentenordening ontstaan nieuwe inzichten in de omgang van de woningvoorraad. Vervolgens geeft dat weer inzicht in de behoefte aan en de impact van maatregelen. Met deze manier van ordenen doet de eigendomsvorm er niet meer toe voor de verduurzamingsaanpak!
 
Dit geeft een goede aanleiding om deze opgestelde ordening direct in de praktijk te brengen binnen het programma aardgasvrije wijken. Hiervoor hebben we van ieder van de wijken een eengezinswoning, een galerijwoning en een portiekwoning geselecteerd. Als selectiecriterium voor deze woningen is onder andere de opbouw in componenten gebruikt. Elk van deze referentiewoningen wordt voor vijf verschillende situaties energetisch doorgerekend. Hier maken ook scenario’s met een warmtenet onderdeel van uit, bij deze scenario’s worden de woningen dus aardgasvrij. Dit onderzoek laat zien wat de energetische prestatie van de woningen wordt bij toepassing van een warmtenet (op hoge temperatuur of op midden temperatuur), en een combinatie van twee isolerende maatregelen. Dit alles gericht op de particuliere bewoner in de drie gekozen wijken.
 
Met deze referentiewoningen dekken we al een groot gedeelte van de wijk af, en door op componenten te beschouwen kunnen we ook voor woningen en wijken in een andere samenstelling de doelen gaan benoemen. De pui van een portiekwoning kan namelijk ook als component in een eengezinswoning voorkomen! Daar hoeven we dan geen nieuwe referentie voor een eengezinswoning van te maken, maar deze kan uit de andere twee woningen afgeleid worden. Momenteel is dit onderzoek in de afrondende fase. Op basis van de berekening, de kosten en de te bereiken kwaliteit kan er hiermee een aanpak voor het hele gebied worden opgesteld, waarbij de gemeente bewoners snel inzicht kan geven in de resultaten.

VerduurSamen wint Best New Partnership award

5/11/2020

 
Foto
Team a.s.r. heeft de Best New Partnership award gewonnen bij de partnershipverkiezing van dit jaar! BouwhulpGroep heeft dit team van young professionals geïnspireerd en geadviseerd bij de lancering van het VerduurSamen initiatief. Hun doel is de oprichting van een one-stop-shop oplossing om het renoveren van woningen te vergemakkelijken. Dit willen ze bereiken door het vooraf toekennen van kwaliteitsgaranties op bepaalde oplossingen en het gemakkelijker maken om financiering voor het verduurzamen van je woning te krijgen.
 
De vijf young professionals van team a.s.r. zien de enorme klimaatuitdagingen van Nederland om een CO2 reductie van 49% voor 2030 te realiseren. Hiervoor moeten 1,5 miljoen woningen worden verduurzaamd; oftewel minimaal 400 woningen per dag! Echter is dit op dit moment complex, duur en risicovol. VerduurSamen kickstart de renovatiemarkt door collectieve vraagontwikkeling te promoten, door financieringsaanvragen te vergemakkelijken en door vooraf garanties op kwaliteit af te geven. Een eerste stap hierin is het starten van een kleinschalige pilot onder een selecte klantgroep met een verduurzamingshypotheek. We wensen ze veel succes bij de doorontwikkeling van dit initiatief!
 
Lees hier het persbericht

Maak je tuin klimaatbestendig!

30/10/2020

 
Foto
Gemeente Son en Breugel wil klimaatbestendig worden en woningeigenaren stimuleren om de hemelwaterafvoer af te koppelen van het (vuilwater)riool. Dit betekent dat het regenwater niet meer onnodig direct naar de waterzuivering wordt afgevoerd. Door het afkoppelen wordt het riool ontlast, wordt er minder schoon water afgevoerd naar de zuiveringsinstallaties en wordt het regenwater gehouden daar waar het valt. Woonstichting ‘thuis bezit woningen in de gemeente Son en Breugel en draagt graag ook een steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast en uitdroging van de grond. Daarom heeft Woonstichting ‘thuis aan ons gevraagd om een studie te doen naar de mogelijkheden voor het afkoppelen van de hemelwaterafvoer.
 
Samen met Woonstichting ‘thuis is een woonblok gekozen om de verschillende oplossingen voor het afkoppelen van hemelwaterafvoer op te projecteren. We hebben inzicht gegeven in de werkzaamheden, de impact op de omgeving en de bewoners en de bijbehorende prijsindicatie. Er is onder andere onderzoek gedaan naar het opslaan en/of infiltreren van regenwater in regentonnen, regenschuttingen en infiltratiekratten. Zo zorgen we ervoor dat Woonstichting ‘thuis verdere stappen richting klimaatbestendig wonen goed onderbouwd kan nemen!

Bingewatch de TripleA-Reno Demo Case

22/10/2020

 
Foto
In 2018 is BouwhulpGroep ingestroomd bij het Europese onderzoeksproject TripleA-Reno. Samen met bedrijven uit zes verschillende landen onderzoeken we hoe grondige renovaties aantrekkelijk, functioneel en betaalbaar voor de consumenten en eindgebruikers gemaakt kunnen worden. De eerste stap is natuurlijk ophalen welke goede voorbeelden er in Europa al zijn. Met zestien partners uit zeven verschillende landen hebben we daarvoor filmpjes opgenomen van verschillende demonstratieprojecten die op dit moment plaatsvinden. In deze filmpjes worden de demonstratieprojecten besproken. Hierbij worden de kenmerken van het project toegelicht en wordt er ingegaan op zowel drijfveren als drempels om de renovatie te starten.

Naast deze projectfilmpjes zijn er gesprekken opgenomen met een aantal projectpartners. In deze gesprekken worden verschillende onderdelen van het project toegelicht. Op deze wijze wordt er uitgebreid ingegaan op het etnografisch onderzoek, de toegepaste antropologie, de monitoringsprotocollen die inzicht geven in het klimaat van een woning, conceptrenovatie en de renovatieopgave in zowel de private als sociale sector. Zoek je nog vermaak voor het weekend? De filmpjes zijn te vinden op het YouTube kanaal van TripleA-Reno en worden maandelijks geüpdatet!
 
Klik hier om onze Nederlandse Demo Case te bekijken.

BouwhulpGroep project als voorbeeld op NOS journaal

16/10/2020

 
We zijn er trots op dat één van onze projecten op het landelijke NOS journaal is getoond als voorbeeld voor verduurzaming! De 148 woningen van woningcorporatie AREA in de Veghelse wijk De Leest worden van label D naar label A gebracht. En zij krijgen hierbij een fraaie nieuwe voor- en achtergevel. Het nieuwsbericht gaat over de aankondiging van een Europese 'renovatiegolf' als onderdeel van de zogenaamde Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. Er worden 35 miljoen panden in de komende tien jaar gerenoveerd om zo aan de Europese doelstellingen voor energiebesparing en CO2 uitstoot te voldoen.

Maar renoveren gaat natuurlijk over meer dan techniek alleen. Daarom vinden wij het leuk om te horen dat een bewoner die aan het woord komt over de renovatie van haar woning zegt: "Ik vind het prachtig. De hele buurt knapt er echt van op!" Ook de particuliere woningbezitters binnen deze wijk staan al klaar om met hun woningen aan de slag te gaan. Lees hiervoor onze eerdere nieuwsberichten over dit project:

Collectieve planontwikkeling De Leest in volle gang
Eerste nieuwe gevels De Leest zijn geplaatst
Start volgende fase renovatie De Leest

Lees hier ook het bijbehorende NOS nieuwsbericht.

Op zoek naar een nieuw ordeningsprincipe

14/10/2020

 
Foto
Vrijwel iedere woningcorporatie in Nederland heeft haar woningvoorraad ingedeeld naar complexen. Een complex bestaat dan vaak uit tientallen min of meer soortgelijke woningen met dezelfde bouw- en verbouwhistorie. Op dit schaalniveau is veel kennis aanwezig (bij mens of systeem) of kan veel kennis worden gegenereerd als het gaat om de huidige eigenschappen en de huidige kwaliteit van de woningen. Een bewezen methode uit de beheer- en onderhoudpraktijk. Het ligt dan ook voor de hand om op complexniveau een toekomststrategie uit te stippelen en deze via een projectmatige aanpak tot realisatie te brengen. Maar is deze ‘traditionele’ benadering nu de meest logische om antwoord te bieden aan de  verduurzamingsopgave, waarbij het streven is om het tempo te verhogen, liefst met meer kwaliteit en tegen lagere kosten? Met deze vraag is Woonconcept uit Meppel naar BouwhulpGroep gekomen.
 
Begin 2018 is Woonconcept met haar duurzaamheidsprogramma van start gegaan. Eén van de onderdelen van dit programma is onderzoek naar componentrenovatie omdat dit de basis vormt om complex- en projectoverstijgend te gaan denken. Het uiteindelijke doel is om vijf voorbeeldwoningen componentsgewijs te renoveren. Om tot dit resultaat te komen hebben we als eerste stap middels een portfoliostudie de woningvoorraad van Woonconcept geanalyseerd. Daarna hebben we één van deze referentiegroepen op de componenten dak, gevel en casco geordend. Dit vormt het vertrekpunt om in een volgende stap voor ieder van deze componenten een menukaart met oplossingen op te stellen waaruit de corporatie kan gaan kiezen. Zo kan in plaats van op complexniveau worden gekozen voor een aanpak op componentniveau, eventueel aangevuld met parameters zoals energielabel en bouwjaar. We zien dan ook uit naar het vervolg van dit project en de realisatie van de vijf voorbeeldwoningen.
 
Zie ook: https://www.bouwhulp.nl/actueel/in-drie-workshops-naar-een-renovatie-menukaart
​

Ondertekening Convenant Wonen Tilburg

8/10/2020

 
Foto
De gemeente Tilburg, de woningcorporaties en de samenwerkende huurdersorganisatie SBO hebben gezamenlijk het ‘Convenant wonen 2020-2025’ ondertekend. Een samenwerking die verder bouwt op een grote historie van samenwerking en met haar blik op een duurzame toekomst voor iedereen die woont en werkt in de stad. Dit stond oorspronkelijk gepland als een feestelijke officiële bijeenkomst, maar zoals zoveel activiteiten in deze tijd is deze wat ingetogener georganiseerd. Maar dit neemt niet weg dat er ook deze keer een mooi resultaat ligt!
​

BouwhulpGroep adviseert het Stedelijk Bewoners Overleg (SBO) Tilburg al jaren bij hun taken. Als vertegenwoordiging van de huurders en namens de diverse Huurders Belangen Organisaties (HBO) in Tilburg, zit SBO aan tafel met de gemeente en de corporaties om het wonen bespreekbaar te maken en zij doet dit vanuit het oogpunt van de huurders. Bij het opstellen van dit convenant is er voor gekozen om in thematafels uitgebreid te spreken over de belangrijkste onderwerpen: betaalbaarheid & beschikbaarheid, zelfredzaamheid en duurzaamheid. Ieder thema is op zichzelf belangrijk genoeg, maar de kunst is om deze samen te voegen tot een evenwichtige set van afspraken waarin iedere partij in de stad zich kan vinden. Voor de leden van het SBO (allen vrijwilligers) een hele opgave om op al die vlakken mee te denken. Onze rol is om in die wirwar aan regels en thema’s de materie toegankelijk te maken en te ondersteunen waar nodig, zodat zij de juiste keuzes kunnen maken.
​
Dit convenant is hier in te zien:
https://www.tilburg.nl/fileadmin/files/actueel/pdf_bij_nieuwsbericht/Convenant-Wonen-Samenvatting_20200930.PDF
​

Zie ook dit nieuwsbericht in het Brabants Dagblad:
https://www.bd.nl/tilburg-e-o/sociale-stabiliteit-wijken-staat-centraal-in-tilburgse-ambities-voor-woningbouw~a1f206d0/

In gesprek over Circulariteit n.a.v. RvO publicatie

2/10/2020

 
Foto
BouwhulpGroep heeft in opdracht van RVO namens het Transitieteam Circulaire Bouweconomie een publicatie geschreven getiteld: ‘Woningcorporaties als opdrachtgever voor circulaire renovatie en nieuwbouw’. Circulariteit is een thema dat bij veel corporaties op de agenda staat en in het beleid benoemd wordt, maar waarbij men op dit moment nog zoekende is hoe hier invulling aan kan worden gegeven.  Voordat daarmee een vliegende start gemaakt wordt, is het goed om eerst te kijken en te leren van de succesvolle voorbeelden van enkele koplopers in het land. Immers: circulair begint bij de waarde van wat er al is.

Deze publicatie, die binnenkort verschijnt, gaat enerzijds in op de verschillende stappen in het bouw -(en woon-)proces en benoemt  de dilemma’s die we daarbij tegenkomen. Veranderende rollen van ketenpartners en veranderende processen bij de opdrachtgever komen hier onder meer aan bod. De publicatie moet corporaties een zetje geven om verder met circulariteit aan de slag te gaan. Vandaar dat we veel verwijzingen naar voorbeelden en tools hebben opgenomen.

Om deze publicatie de aandacht te geven die het verdient is er een film gemaakt waarin onze collega Haico van Nunen (lector Duurzame renovatie Hogeschool Rotterdam) samen met Paul Terwisscha (directeur van Woonbedrijf en schrijver van het voorwoord),  zijn gefilmd terwijl ze samen in gesprek gaan over dit onderwerp.
​
​
Het onderzoek was voor ons tevens aanleiding om onze eigen kennis en ervaring van de afgelopen 40 jaar rondom circulariteit in beeld te brengen in: http://www.duizendwoningenperdag.nl/duurzaamheid-2/de-zoektocht-naar-circulariteit-in-de-renovatie-praktijk/

In drie workshops naar een renovatie menukaart

24/9/2020

 
Foto
Met de traditionele praktijk van complex voor complex renoveren bereiken we niet de opschaling die nodig is om de klimaatdoelen van 2050 te behalen. Een verschil in kwaliteit, verschil in visie en wisselende werkwijzen zorgen ervoor dat de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad tot nu toe achterblijft. Er is steeds meer behoefte aan projectoverstijgende oplossingen. Een oplossing op het archetype-niveau verfijnt naar componenten is een methode die kan helpen deze traditionele barrières te beslechten. Door met nieuwe inzichten naar de portefeuille te kijken kunnen kansen ontstaan die eerder niet zichtbaar waren. Een fusie, koerswijziging of ‘het nieuwe normaal’ biedt daar een uitgelezen kans voor. De taken die hierbij al op de planning stonden kunnen dan direct worden meegenomen. Daarmee voorkomen we dat we het wiel opnieuw uitvinden en zorgen we dat voor iedereen in de organisatie de mogelijkheden en beperkingen zichtbaar worden. In drie (video)werksessies laten wij u kennismaken met het ordenen naar woningcomponenten en maken we inzichtelijk welke potentie deze methodiek heeft voor uw bezit. Hierin gaan we samen op zoek naar de potentie voor standaardisatie die door middel van herhaling mogelijk wordt gemaakt. Het resultaat: een woningrenovatie menukaart op uw bezit, gebaseerd op herhaling, standaardisatie en optimalisatie.
 
Vanuit onze praktijk hebben we zowel ervaring om op complexniveau tot maatwerk te komen, maar ook om op een andere manier naar een wijk of gebied te kijken. Dit laatste is interessant voor het verduurzamen van een gedifferentieerd en/of gespikkeld bezit. Met behulp van referentiedenken en ordenen naar componenten maakt BouwhulpGroep het mogelijk om meer gebruik te maken van herhaling en standaardisatie bij de renovatie van het bestaande bezit om zo de kosten te laten dalen en de kwaliteit te laten stijgen. Dit betekent onder meer dat we de schaal van het complex loslaten, en ordenen op woningcomponenten. Dit maakt het mogelijk om beleid op diverse manieren vorm te geven. Zoals traditioneel, geordend naar complex, maar ook op basis van thema’s zoals energielabels, daktype of andere combinaties van kenmerken.
​
Met de renovatie menukaart op zak kunnen we samen met u doorpakken naar verdere planuitwerking en realisatie. Om vervolgens de ervaringen en innovatie uit deze praktijk weer terug in te brengen op uw menukaart!

Stukje jaren ‘30 sfeer in Veghelse bloemkoolwijk

17/9/2020

 
Foto
De bewoners zijn blij met en trots op de door ons ontworpen beeldtransformatie van de Veghelse wijk De Leest. Naast de gewenste comfortverbetering in de woning was ook de uitstraling van de typische jaren zeventig woningen een punt van aandacht. Als architect heeft BouwhulpGroep het ontwerp gemaakt voor de verbetering van deze 104 woningen. Wij hebben eerst op basis van de door woningcorporatie Area voorgestelde technische maatregelen een passend nieuw gevelbeeld geschetst. Op ogenschijnlijk eenvoudige wijze heeft de sobere systeembouwarchitectuur plaats gemaakt voor een moderne look met knipoog naar de jaren ‘30. Naast een nieuwe frisse uitstraling is ook gepoogd het gevoel van oriëntatie in deze bloemkoolwijk te verbeteren. Door gebruik te maken van subtiele kleurverschillen in kopgevels en voordeuren per blok is structuur aangebracht in de ogenschijnlijke willekeur van de stedenbouwkundige opzet. 
 
Vanuit de visie van BouwhulpGroep worden bewoners altijd betrokken bij de ontwerpkeuzes van hún woning. Om tot het ontwerp voor De Leest te komen is ook bij dit project samen met de bewoners van de woningen een participatietraject doorlopen. Op bewonersavonden is aan de meer dan 50 belangstellenden gevraagd te reflecteren op het voorlopige ontwerp. Hier is voor ons waardevolle input opgehaald waarna het ontwerp verder is verfijnd. Onderwerpen als privacy, gebruik en materiaal- en kleurkeuze zijn tijdens deze sessies uitvoerig besproken. Voor de uitvoering hebben bewoners ook kunnen kiezen uit diverse typen voordeuren.​​
​
Lees ook ons eerdere nieuwsbericht over de start van de renovatie

Realisatie eerste fase Bloemenbuurt-Noord is een feit

10/9/2020

 
Foto
De eerste 115 woningen van woningcorporatie ‘thuis in de Eindhovense Bloemenbuurt-Noord zijn gerenoveerd. Binnen het renovatieplan van deze eerste fase is BouwhulpGroep als architect verantwoordelijk voor het borgen van de beeldkwaliteit, Caspar de Haan doet de uitvoering.  In een eerdere programmastudie die BouwhulpGroep voor ‘thuis heeft gedaan is op basis van de aanwezige kwaliteiten en knelpunten een gedifferentieerde aanpak geadviseerd met drie verschillende kwaliteitsniveaus. De woningrenovaties van deze eerste fase zijn een onderdeel van de gehele aanpak van in totaal 189 in deze buurt die in drie fases zal plaatsvinden. Deelgebied 2 ligt in het hart van de wijk en heeft een cultuurhistorische waarde. Deelgebied 3 is door z’n ligging en door ander onderhoud in het verleden technisch in een slechtere staat, waardoor voor een andere aanpak gekozen wordt. Ook bij de overige twee deelgebieden zal BouwhulpGroep de beeldkwaliteit borgen. Deze fases zijn op dit moment in voorbereiding.

De woningen in Bloemenbuurt Noord zijn gelegen in Stratum aan de noordzijde van de rondweg (Leostraat). Ze zijn in de periode 1920-1927 gebouwd als onderdeel van een ontwerp voor de gehele Bloembuurt en zijn voor het eerst gerenoveerd in 1983-1984. De maatregelen die nu zijn uitgevoerd zijn vooral gericht op het verbeteren van het comfort van de woningen zodat de bewoners er voor de komende 25 jaar weer fijn kunnen wonen.

Zie ook ons eerdere nieuwsbericht over dit project:
https://www.bouwhulp.nl/actueel/borging-beeldkwaliteit-bloemenbuurt-noord

Realisatiefase Tivoli Geel van start

2/9/2020

 
Foto
Vorige week is de realisatiefase van Tivoli Geel gestart. De 108 woningen rondom het Arnaudinaplein vormen het sluitstuk van de wijkvernieuwing van Tivoli. BouwhulpGroep heeft samen met Woonbedrijf en Bouwbedrijf van Montfort B.V. in bouwteamverband de voorbereidingen getroffen voor de renovatie van Tivoli Geel. Tijdens deze ontwerpfase zijn in twee testwoningen de verschillende maatregelen uitgevoerd om vooraf meer grip te krijgen op de renovatie in bewoonde staat en zo de overlast voor bewoners tijdens de realisatiefase zo veel mogelijk te beperken. Met name de schil, het dak en de kozijnen worden grondig aangepakt, waardoor de woningen van energielabel E/F naar label A gaan. Daarnaast zijn er verschillende bewonersopties, zoals een badkamervergroting of terrasoverkapping om het woongenot te vergroten.
 
De wijk Tivoli in Eindhoven is één van de vele vooroorlogse Philipsarbeiderswijken die Eindhoven rijk is en staat op de cultuurhistorische waarde kaart van de Gemeente Eindhoven. Woonbedijf, eigenaar van de 600 woningen in dit tuindorp, heeft als doel een meer gedifferentieerd aanbod in de wijk te realiseren. Om dit te realiseren is de wijk in samenhangende delen gefaseerd, om hierbij zowel in tijd (moment van renovatie) als in kwaliteit bij renovatie differentiatie aan te bieden. BouwhulpGroep is vanaf de planontwikkelingen in 2011 tot en met de bouwvoorbereiding van de laatste fase in 2020 betrokken geweest bij de realisatie. En heeft hierbij de rollen vervuld van adviseur, architect en bewonersondersteuner om mét opdrachtgever, uitvoerende partijen én bewoners invulling te geven aan de plannen.
​
Nieuwsbericht woonbedrijf:

https://woonbedrijfinbeeld.com/renovatie-tivoli-geel-is-begonnen/
 
Lees ook onze eerdere nieuwsberichten:
​

Nieuwsberichten:
2019: https://www.bouwhulp.nl/actueel/tivoli-geel-is-een-juweel
2017: https://www.bouwhulp.nl/actueel/levensgrote-een-op-een-maquette-in-tivoli
2016: https://www.bouwhulp.nl/actueel/kwaliteitsaanpassingen-en-differentiatie-in-nieuw-tivoli
 
BouwhulpGroep portfolio & archief:
2011-2021: https://www.bouwhulp.nl/eindhoven-tivoli.html
2014-2015: http://bouwhulparchief.nl/architectuur/eindhoven_14109_tivoliblauw.php
​2013: http://bouwhulparchief.nl/architectuur/eindhoven_tivolifase3.php
2012: http://www.bouwhulparchief.nl/architectuur/eindhoven_tivolifase2.php
2011: http://www.bouwhulparchief.nl/onderzoek/eindhoven_tivoli.php
​
Kennisbank:
2013: http://www.bouwhulparchief.nl/kennisdeling/artikelen/537_Bbb-systeemwoningen_een_geschiedenis_op_zichzelf.php

Financieringsgat particuliere woningeigenaren gedicht

27/8/2020

 
Foto
Volgende maand start het Europese onderzoeksproject “Sav€ the Homes” waarbij BouwhulpGroep in een consortium met Huygen Installatie Adviseurs en de gemeente Rotterdam, namens Nederland, samen met zeven Europese partners samenwerkt.  In het huidige woningrenovatie klantproces is het gat tussen de particuliere woningeigenaren, de renovatieoplossingen en de investeerders nog het probleem. Hierdoor is nauwelijks tot geen financiering beschikbaar voor renovatieopgaven. Eisen van investeerders worden niet gekoppeld aan wensen van de woningeigenaren. Men spreekt elkaars taal niet.

Het doel van dit Europese onderzoeksproject is om ervoor te zorgen dat het jaarlijkse aantal renovaties in de particuliere woningbouw toeneemt door middel van het One-Stop-Shop concept waar de particuliere woningeigenaar terecht kan bij een daadwerkelijk (fysiek) contactpunt. Deze one-stop-shops, ook wel citizens’ hubs genoemd, bieden een geïntegreerde dienst voor woningrenovatie maar met een aantrekkelijk businessmodel en propositie voor de particuliere woningeigenaren om te starten met een renovatie. Financiering  van die renovatie is een toevoeging aan deze propositie die nieuw is en die we met banken en financiële instellingen gaan invullen. De citizens’ hubs worden in co-creatie met de gemeente en haar netwerken opgezet. Het project maakt gebruik van bestaande energiedoelstellingen van de steden in plaats van nieuwe concepten. Hierdoor kunnen bestaande interacties tussen relevantie organisaties en belanghebbenden verbeterd worden en ontstaat als resultaat een verbeterd aanbod door betrouwbare marktdeelnemers en een beter bewustzijn van particuliere woningeigenaren. Doel van dit alles is het proces van woningrenovatie makkelijker, sneller, betaalbaarder en vooral toegankelijker te maken.​ ​

​
Ter ondersteuning van dit project zijn 40 support letters (van onder meer gemeente Eindhoven, BOM, ISSO
​en diverse Europese instellingen) ondertekend.

Online portfolio in een nieuw jasje

20/8/2020

 
Foto
Wij zijn trots op onze projecten! Daarom hebben we op onze website de pagina’s met architectuur-, advies- en onderzoeksprojecten vernieuwd qua opzet. De projecten zijn nu nog gemakkelijker te vinden op basis van thema’s en wederom zijn de laatste nieuwe projecten toegevoegd. Hierbij maken we voor de architectuurprojecten onderscheid tussen de thema’s: renovatie, erfgoed, naoorlogse woningvoorraad, meergezinswoningen en herbestemming. Bij de desbetreffende pagina’s vindt u een selectie van de projecten die we hierbinnen hebben uitgevoerd.
 
Met onze vernieuwde website willen wij ons aan u blijven voorstellen. Wij werken gedreven aan een betere gebouwde omgeving. Ondanks onze grote historie blijven we consequent investeren in nieuwe kennis, kunde en uitdagingen. Dat laatste is te zien in onze projecten en initiatieven. En daar zijn we trots op; zo trots dat we deze graag met u delen.
​
Bent u geïnteresseerd in onze projecten? Neem dan een kijkje op onze vernieuwde website! Of neem contact met ons op om een digitaal portfolio toegezonden te krijgen.​

Start renovatie De Leest (LE03) in Veghel

23/7/2020

 
Foto
BouwhulpGroep is al enkele jaren betrokken bij het renovatietraject van de Veghelse wijk De Leest voor alle woningeigenaren en bewoners. Deze wijk bestaat uit een mix van particuliere woningen (verenigd in een tweetal VvE’s) en woningen in bezit van woningcorporatie Area. Ze zijn gebouwd volgens het Coignet bouwsysteem; dit bestaat uit een betonnen casco met daarin houten gevelpuien óf betonnen elementen. Deze puien zijn bij een eerdere renovatie vervangen. Dit geeft de buurt op dit moment een detonerende uitstraling. Daarom zijn we in 2017 begonnen met het onderzoek naar de dak-, gevel- en vloerrenovatie voor Area en VvE’s ondersteund door de gemeente Meierijstad. Voor het bezit van Area was nu het beste moment om te starten, de particulieren starten pas later. In 2019 zijn de eerste 24 woningen van Area complex LE02 getransformeerd. En ook voor complex LE03 hebben we een ontwerp gemaakt waarvan de uitvoering onlangs is gestart.
​

Meer lezen

Tussen wens en werkelijkheid

17/7/2020

 
Foto
Het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad begint op stoom te komen. De stip op de horizon is gezet: een CO2-neutraal woningbezit in 2050. Maar tussen wens en werkelijkheid blijkt regelmatig een groot (financieel) ‘gat’ te zitten. Bij het realiseren van een CO2-neutraal woningbezit komt meer kijken dan enkel de benodigde energetische verbeteringen. Denk hierbij aan het reguliere onderhoud aan onderdelen die niet worden aangepakt en aan ‘situationele’ omstandigheden die invloed hebben op zowel proces als kosten. Iedere woning heeft immers zijn eigen geschiedenis. Om echt grip te krijgen op de benodigde investering is het van belang om deze factoren mee te wegen. BouwhulpGroep brengt deze ‘discrepantie’ tussen theorie en realiteit in beeld.
 
BouwhulpGroep heeft voor een woningcorporatie een herijking gemaakt van de normbedragen voor woningverbetering. Het bezit is door de corporatie in verschillende groepen ingedeeld op basis van woningtype en bouwjaar. Aan deze groepen zijn verschillende maatregelpakketten toegewezen passende bij de gewenste eindkwaliteit. BouwhulpGroep heeft deze maatregelpakketten voor energetische verbetering beschouwd en gespiegeld aan eigen referenties om hiermee meer zekerheid te krijgen op prijs. Daarnaast zijn de onderhoudsmaatregelen in kaart gebracht om hiermee een totale component aanpak te kunnen aanbieden en daarmee de totale investering voor de gewenste levensduurverlenging door te kunnen rekenen. Met onze kennis van de bestaande woningbouw zijn de risico’s op basis van woningtype en bouwjaar in kaart gebracht. Deze risico’s zijn voorzien van maatregelen en een prijsindicatie. Met de herijking van maatregelpakketten en een toets op de risico’s krijgt de corporatie meer inzicht in de benodigde investeringskosten voor woningverbetering.

Dit levert direct een interessante vervolgvraag op: Wat is de meest betaalbare route, stap-voor-stap of alles-in-één-keer?

Tuindorp Vreewijk genomineerd voor de Gouden Dakpan 2020!

8/7/2020

 
Foto
Het Rotterdamse project Vreewijk, dat momenteel in opdracht van Havensteder grootschalig wordt gerenoveerd, is genomineerd voor het Dak van het Jaar 2020! De Gouden Dakpan is door de uitgever achter o.a. de vakbladen ‘Roofs’ en ‘steilDAK’ in het leven geroepen om de kwaliteit in de dakenbranche te vieren en te tonen.  Deze juryprijs wordt toegekend aan het dak dat het beste scoort op diverse gebieden: esthetische kwaliteit, innovatie, functionaliteit, samenwerking, veilig werken en duurzaamheid. BouwhulpGroep is binnen project Vreewijk verantwoordelijk voor het ontwerp en heeft in een eerder stadium een haalbaarheidsstudie gedaan. In maart 2021 wordt tijdens een feestelijke avond bekend gemaakt wie de prijs heeft gewonnen.
 
Volgens het blad steilDAK brengen ‘de beeldbepalende daken geleidelijk het authentieke wijkontwerp van Vreewijk weer tot leven. Dit komt onder andere door de geschilderde rabatdelen, de bakgoten en mastgoten op houten klossen, het herstellen van originele raamindelingen en het plaatsen van nieuwe dakkapellen. De gerenoveerde monumentale panden zijn juweeltjes van sociale woningbouw!’ In 2011 is met het verbeterprogramma van de wijk gestart; de woningen hadden last van vocht, tocht en schimmel en hadden verouderde installaties en sanitair. Om deze problemen aan te pakken is een zorgvuldig plan gemaakt waarbij de oorspronkelijke kwaliteiten en uitstraling van de wijk weer naar voren moesten komen. En dat dit is gelukt tonen de nominaties voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2019 en deze nominatie voor het dak van het jaar 2020. We zijn trots op deze nominatie en hopen de prijs volgend jaar in ontvangst te mogen nemen!
​
Lees het artikel uit steilDAK magazine hier en lees meer over project Vreewijk hier.
<<Vorige

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    * vereist