BouwhulpGroep
  • actueel
  • architectuur
  • advies
  • onderzoek
  • kennisdeling
  • over ons
  • contact

Van grijs naar groen – zo ziet échte verduurzaming eruit

20/6/2025

 
Wat gebeurt er als je energetische verbetering combineert met esthetische kwaliteit? Dan ontstaan woningen die niet alleen energiezuinig zijn, maar waarin bewoners zich écht thuis voelen.
In opdracht van woningcorporatie Area gaven wij vorm aan de renovatie van 22 woningen in de Oranjewijk in Erp. Niet alleen met het oog op energielabel A+ – dankzij spouwmuurisolatie, dak- en kozijnvernieuwing, PV-panelen en ventilatie – maar ook met een sterke focus op uitstraling, samenhang en de karakteristiek van de wijk.
 
Onze aanpak? Een integrale visie die in elke fase – van schets tot uitvoering – de esthetische kwaliteit borgt. Met ingrepen als een nieuwe kleurstelling en aangepaste gevelafwerking is het straatbeeld zichtbaar opgefrist. De foto's, vastgelegd door onze huisfotograaf Merijn Koelink, laten het verschil letterlijk zien – woningen die passen bij hun tijd én hun bewoners.
 
Werk jij aan een vergelijkbare opgave? En zoek je een partner die techniek en ontwerp verenigt in een haalbare én toekomstgerichte renovatieaanpak? Neem dan contact met ons op – we denken graag met je mee.

Ontwerpen voor ouderen in een vergrijzende samenleving

13/6/2025

 
Afbeelding
Onze samenleving vergrijst, maar onze woonomgeving groeit daar nog lang niet in mee. Met de vergrijzing in volle gang wordt de noodzaak voor zorgvuldige, doordachte woonomgevingen steeds groter. Tegelijkertijd neemt de druk op de zorg toe, worden mensen geacht langer zelfstandig te wonen en groeien de wachtlijsten voor passende huisvesting. Toch blijven de specifieke behoeften van ouderen vaak onderbelicht in het ontwerpproces. Ouderen verdienen een veilige, gezonde en prettige leefomgeving die aansluit op hun belevingswereld. Maar hoe creëren we woonomgevingen waarin ouderen veilig, gezond én met waardigheid oud kunnen worden?
 
Het ontwerpen voor ouderen vraagt om bijzondere aandacht en creativiteit. Door vanaf het begin samen te werken met gemeenten, huisvesters en vooral ook bewoners, ontwikkelen we woonconcepten die het verschil maken. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan het verbeteren van daglichttoetreding om het dag-nachtritme te ondersteunen. Het gebruik van dempende of natuurlijke materialen – zoals gordijnen of planten– om rust te creëren in vaak rumoerige woongebouwen. Een heldere en logische opzet van de plattegrond. Of het inzetten van subtiele kleuren en texturen om oriëntatie en herkenning te bevorderen voor mensen met geheugenproblemen.
 
Tegelijkertijd verdient ook de sociale kant veel aandacht. Ruimten die ontmoeting stimuleren, zoals een gezamenlijke huiskamer bij de entree of een zitplek langs een looproute, kunnen het verschil maken in het dagelijks welzijn van bewoners. Juist deze informele contactmomenten dragen bij aan verbondenheid en het tegengaan van eenzaamheid.
 
De ontwerppraktijk heeft hierin een sleutelrol. Niet alleen door creatieve oplossingen aan te dragen, maar ook door een brug te slaan tussen beleid, uitvoering en beleving. Het is tijd om deze 'vergeten' doelgroep een prominentere plek te geven in het ontwerpproces en zo bij te dragen aan hun welzijn en zelfstandigheid. Samen ontwerpen we aan een inclusieve leefomgeving. Neem gerust contact met ons op – we denken graag mee!

Renovatie woonzorgcentrum Raffy in volle gang!

5/6/2025

 
Afbeelding
Hoe verbeter je het binnenklimaat in een woonzorgcomplex zonder de bewoners uit hun vertrouwde omgeving te halen?
 
In het noorden van Breda ligt het woonzorgcentrum Raffy, waar in kleinschalige vorm ouderen van Indische en Molukse afkomst wonen. In dit centrum komen wonen en zorg, dagbesteding en thuiszorg samen. Het gebouw dateert uit 2004 en is in eigendom van woningcorporatie WonenBreburg, die het gebouw verhuurt aan Egala Zorg.
 
Problemen met het binnenklimaat
 
Al jaren heeft het woonzorgcentrum te maken met problemen met het binnenklimaat. Het is er regelmatig te warm in zowel de woonvertrekken als de algemene ruimten. Met als gevolg dat het (woon)comfort door de bewoners en het personeel van Raffy als onprettig wordt ervaren. Reden voor WonenBreburg en Egala Zorg om de handen ineen te slaan en te zorgen voor een structurele oplossing. BouwhulpGroep is gevraagd om hiervoor het bouwkundig ontwerp te verzorgen en de kwaliteitsborging op zich te nemen, tijdens zowel planvoorbereiding als uitvoering.
 
Renovatie is vooral een sociale én logistieke uitdaging
 
Vorig jaar zijn in bouwteamverband samen met Van Wijnen Vastgoedbeheer, Aqualon van Zutphen, Endotec en Bouwplus alle voorbereidingen getroffen om de werkzaamheden vanaf december 2024 te kunnen uitvoeren. Technisch gezien is de opgave niet heel complex: in de basis gaat om het uitvoeren van badkamerrenovaties in combinatie met aanpassing van de warm waterinstallatie. Maar gezien de oudere, kwetsbare doelgroep in het woonzorgcentrum is het vooral op sociaal, logistiek én organisatorisch gebied een hele uitdaging:

  • Kwetsbare bewoners in hun vertrouwde omgeving houden
  • Continuïteit van zorg en dagbesteding garanderen
  • Slim faseren, plannen en afstemmen in een intensief bewoond gebouw
 
Dit vraagt om een gedegen samenwerking tussen alle betrokkenen, waarin gedurende het gehele traject een grote mate van flexibiliteit en een continue, onderlinge afstemming noodzakelijk is.
 
Resultaat: prettig wonen, zorgen en werken
 
Op dit moment bevindt de uitvoering zich in de laatste fase. Vanaf de zomer kunnen WonenBreburg, Egala Zorg én bewoners terugkijken op een intensieve, maar succesvolle realisatie waarin het gezamenlijke doel is bereikt: een passend comfortniveau waarin wonen, zorgen en werken weer op een prettige en behaaglijke manier samenkomen!

Van denken naar doen: De Oranjebuurt werkt samen aan duurzame toekomst

28/5/2025

 
Afbeelding
Je woning verduurzamen is moeilijk, vooral voor particuliere woningeigenaren. Hoge kosten, ingewikkelde keuzes, lange wachttijden, lastige financieringsvraagstukken en een gebrek aan kwaliteitsborging zijn hoge drempels om met je woning aan de slag te gaan. Het laaghangend fruit is al geplukt ; hoe help je particulieren om hun woningen daadwerkelijk toekomstbestendig te maken? Door het collectief met meerdere woningeigenaren te doen en integraal te kijken naar de kansen in een buurt!

De woningeigenaren van de Dodewaardse Oranjebuurt worden ondersteund in de renovatieopgave. Daarom zijn we door de @gemeente Neder-Betuwe en woningcorporatie Thius ingeschakeld om een verduurzamingsmenukaart te ontwikkelen voor en door de gehele buurt. Na een onderzoekend en participatief ontwerptraject met een meedenkgroep was het tijd om de menukaart aan de rest van de buurt te presenteren tijdens een buurtbijeenkomst. Deze menukaart bevat 19 (!) oplossingen voor dak, gevel, vloer, ruimte,  installaties en de buitenruimte met aandacht voor energie besparen, langer thuis wonen en klimaatadaptatie.

Na een openingswoord door Wethouder Stefan van Someren en Directeur-bestuurder René Wiersema vertelden wij iets over het gehele proces, waarna de zaal uiteen ging in thematafels. Zo konden mensen specifiek terecht voor hun vragen bij de juiste persoon! Er waren tafels over het vervolgtraject, subsidie-informatie, energiebesparende maatregelen met Energie Vitaal, het proces van de meedenkgroep en voor vragen van huurders.

Deze geslaagde bijeenkomst bracht rust voor de huurders in de buurt, ze weten nu beter waar ze aan toe zijn. Voor ons wordt het de komende maanden de uitdaging om zo veel mogelijk particuliere woningeigenaren handelingsperspectief te bieden en een koplopersgroep met een aantal woningeigenaren te formeren. Daarmee willen we een uitvraag naar de markt voorbereiden. Wordt vervolgd!

Samen bouwen aan de stad van morgen: kennis, praktijk en impact

23/5/2025

 
Afbeelding
Hoe maken we onze steden leefbaarder, veerkrachtiger en duurzamer? Tijdens een recente bijeenkomst van het onderzoekscluster Duurzame Stedelijke Delta bij Hogeschool Rotterdam stonden deze vragen centraal.

Binnen dit cluster bundelen lectoraten hun krachten rondom thema’s als duurzame renovatie, klimaatadaptatie, digitalisering, stedelijke ontwikkeling en assetmanagement. Onderzoekers en lectoren – waaronder onze eigen Haico van Nunen, lector Duurzame Renovatie namens BouwhulpGroep – presenteerden inspirerende inzichten en concrete onderzoeksresultaten.

Haico’s lectoraat richt zich op het opschalen van duurzame renovaties in de gebouwde omgeving. Hij vervult hierin een rol als bruggenbouwer tussen praktijkgericht onderzoek, onderwijsontwikkeling en samenwerking met de sector.

Thema’s die tijdens de bijeenkomst aan bod kwamen:

  • Bescherming tegen hoogwaterrisico’s in de stad
  • Parametrisch ontwerpen voor slimme, digitale oplossingen
  • Participatie van bewoners bij gebiedsontwikkeling
  • Efficiënte renovatie met gestandaardiseerde componenten

De bijeenkomst benadrukte één ding glashelder: duurzame stedelijke ontwikkeling vraagt om samenwerking, integratie van disciplines én een continue wisselwerking tussen kennis en praktijk.
​
BouwhulpGroep is trots om via het lectoraat van Haico bij te dragen aan deze missie. Samen maken we werk van toekomstbestendige steden.

Karakter in ere hersteld: duurzame renovatie Leonardusbuurt in volle gang

16/5/2025

 
Afbeelding
De aanpak van de Leonardusbuurt loopt voorspoedig! In 2021 zijn we gestart met een masterplan en de renovatie van buurthuis ’t Huukske. En sindsdien werken we samen met Volksbelang, Gemeente Helmond, Jansen Huybregts Projecten en natuurlijk de buurtbewoners aan deze opgave in de binnenstad van Helmond. We zijn nu bij de vierde fase van de grootschalige renovatie van de Helmondse Leonardusbuurt aangekomen. In opdracht van Volksbelang is BouwhulpGroep gevraagd als planvoorbereider en ontwerpregisseur van deze mooie opgave. Afgelopen week markeerde een belangrijk moment; in de aannemerswoning werd de aannemersovereenkomst ondertekend door Volksbelang en uitvoerend partner Jansen Huybregts. We zijn blij én trots dat we gezamenlijk de volgende stap zetten in het verbeteren en verduurzamen van deze karakteristieke buurt voor haar bewoners.
 
De Leonardusbuurt – met zijn kenmerkende tuindorp architectuur en ruim 100-jarige rijke geschiedenis – verdient een aanpak waarin aandacht is voor meer dan alleen techniek. De renovatie richt zich niet alleen op de verduurzaming zelf, maar ook op het herstel van de oorspronkelijke architectuur en de woonkwaliteit. BouwhulpGroep ondersteunt Volksbelang bij deze integrale benadering: van bewonersparticipatie tot ontwerpregie, en van plattegrondoptimalisatie tot het opnieuw betekenis geven aan de openbare ruimte.

Samen versnellen naar een aardgasvrije wijk – met bewoners aan het roer

9/5/2025

 
Afbeelding
De energietransitie komt pas écht van de grond als we bewoners actief betrekken bij het proces. Dat is de kern van de publicatie AtLast – Integrale buurtaanpak voor een eerlijke energietransitie, die BouwhulpGroep samen met Klimaatverbond Nederland en Energie Samen ontwikkelde.

In deze publicatie delen we inzichten, praktijkervaringen én een helder #handelingsperspectief voor gemeenten en andere betrokken partijen. De boodschap is duidelijk: we kunnen de overgang naar aardgasvrij wonen versnellen – mits we kiezen voor samenwerking, vertrouwen en herhaalbare oplossingen.
Bij BouwhulpGroep werken we al jaren aan zulke integrale aanpakken. In gemeenten als Zoetermeer, Neder-Betuwe en Rotterdam maken we, samen met bewoners, stappen richting een toekomstbestendige wijk. De aanpak werkt, juist omdat we vanaf het begin bewoners, woningeigenaren en professionals betrekken.

De potentie? Die is enorm!

De aanpak maakt het mogelijk om wijken niet alleen aardgasvrij te maken, maar ook sociaal sterker en duurzamer. Gemeenten die nú investeren in deze werkwijze, bouwen aan toekomstbestendige wijken met draagvlak én resultaat.

Benieuwd hoe jouw gemeente kan versnellen naar een toekomstbestendige, aardgasvrije wijk? Download de publicatie AtLast hieronder via de link in de commentaren en ontdek hoe een integrale aanpak met bewoners aan het roer écht het verschil maakt. Samen bouwen we aan de wijk van morgen. 

Integrale buurtaanpak - Klimaatverbond Nederland

Waar creativiteit en duurzaamheid samenkomen: een karakteristiek pand in transitie

2/5/2025

 
Afbeelding
Klik hier om In het karakteristieke Philipsdorp hebben we, in opdracht van Gemeente Eindhoven, de voorbereidingen afgerond voor de verduurzaming van een bijzonder pand. Verduurzamen is zelden een rechtlijnig proces; het vraagt om gevoel, vakmanschap en oog voor balans. Balans tussen het verleden en de toekomst, tussen erfgoed en comfort, tussen gebruik en duurzaamheid.

Juist in die gelaagdheid ligt onze kracht. Al bijna 50 jaar benaderen wij elke opgave integraal: we analyseren de bestaande situatie grondig en leggen die naast de ambities van eigenaar, gebruiker én gemeente. Zo ontstaat er ruimte voor maatwerkoplossingen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook recht doen aan de ziel van het pand én de wensen van morgen.
 
Een mooi voorbeeld hiervan vinden we in Philipsdorp, een prachtig project waar we samen met Woonbedrijf, buurtbewoners en Gemeente Eindhoven 15 jaar lang hard hebben gewerkt aan de verbetering van zowel woningen als woonomgeving. Nu richten we onze aandacht op het bedrijfsverzamelgebouw aan de Frederiklaan – een karakteristiek pand uit 1951, bestaande uit drie gebouwen die ooit dienst deden als garages, werkplaats en kantoor.
 
Vandaag de dag bruist het pand van de creativiteit: het biedt ruimte aan een diverse groep gebruikers, van jongeren tot ouderen, die hier hun plek hebben gevonden. Samen met de gemeente en adviseurs hebben we de voorbereidingen getroffen voor een ingrijpende verduurzaming.
 
De opgave is complex maar inspirerend: het comfort van het gebouw fors verbeteren, met behoud van de historische waarde én oog voor betaalbaarheid. Een bijzondere plek midden inde buurt waar veel verenigingen hun onderdak vinden. Want juist dáár, op het raakvlak van architectuur, duurzaamheid en gebruik, ligt onze kracht.
te bewerken.

Padel & Pizza: BouwhulpGroep in topvorm

25/4/2025

 
Afbeelding
Tweemaal per jaar organiseren we een bedrijfsuitje en twee weken geleden was het weer zover. We hebben een sportief én culinair bedrijfsuitje beleefd om de teamspirit te versterken. De middag begon bij Peakz Padel in Eindhoven waar het team werd verwelkomd voor een padelclinic. Onder begeleiding van een ervaren docent hebben we de basisprincipes van het spel geleerd. Hierna is een kort toernooi gespeeld en dit smaakte voor veel collega’s naar meer.
 
Na de sportieve inspanning hebben we ons verplaatst naar de befaamde Eindhovense pizzeria La Vita è Bella. In dit authentieke Italiaanse restaurant hebben we genoten van een gezamenlijk diner wat de perfecte afsluiting vormde van een geslaagde dag.
 
Dank aan Peakz Padel Vijfkamplaan voor de inspirerende clinic en het gezellige toernooi, en aan La vita e Bella voor de warme ontvangst en het verrukkelijke diner. Samen lachen, leren en genieten – dat is waar bedrijfsuitjes bij BouwhulpGroep om draaien. Op naar de zomer editie!

Inzicht in de verduurzamingspotentie van buurten

11/4/2025

 
Afbeelding
Nederland telt circa 14.000 buurten verdeeld over ruim 300 gemeenten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Op dit moment vertalen zij hiervoor hun warmtevisie naar concrete wijkuitvoerings- en buurtplannen. Maar daar waar woningcorporaties en professionele vastgoedeigenaren actief bezig zijn met de uitrol van verduurzamingsplannen over hun bezit, is dit voor de particuliere woningeigenaar regelmatig nog een (te) complexe opgave. Bij deze eigenaar-bewoners is de kennis vaak niet aanwezig om de juiste afwegingen te maken, verbeteringen daadwerkelijk te kunnen starten en/of dat de daarvoor benodigde financiële middelen ontbreken. Hoe kan je als gemeente ervoor zorgen dat jouw inwoners worden geïnformeerd en geënthousiasmeerd over het ontwikkelen en realiseren van verduurzamingsplannen voor hun woningen? Ook bij de gemeente Wassenaar speelt deze vraag en zij heeft hiervoor de expertise van BouwhulpGroep ingeschakeld.  
 
De opgave waar deze gemeente zich op dit moment op richt betreft zeven buurten met in totaal ruim 5.000 woningen in particulier bezit. Voordat je eigenaar-bewoners kunt informeren over de mogelijkheden, is eerst het ontwikkelen van de juiste kennis over de verduurzamingspotentie van deze buurten onontbeerlijk. Maar hoe breng je ruim 5.000 bestaande woningen in kaart zonder daarbij te verzanden in de grote diversiteit die tussen de woningen aanwezig is? We doen dit door niet te kijken naar de woningtypen op zich, maar juist op zoek te gaan de overeenkomsten op bouwdeelniveau: de component.  
 
We ordenen de buurten naar componenten in een componenten atlas.  Dit biedt de mogelijkheid om de verduurzamingsopgave anders te benaderen. Er zijn maar een beperkt aantal daktypes die bovendien in elke buurt voorkomen, en hetzelfde geldt voor gevels. Dit zijn componentfamilies waar je oplossingen voor kunt bedenken die in de hele gemeente toepasbaar zijn. Op deze manier hebben we voor de gemeente Wassenaar in kaart gebracht welke componentfamilies in de 7 buurten de meeste verduurzamingspotentie bieden, welke denkbare oplossingen hiervoor toepasbaar zijn en wat hierbij de impact is op aspecten als CO2- en energiebesparing. 
 
De componenten atlas vormt daarmee enerzijds een solide basis om als gemeente actief in buurten te gaan sturen vanuit het (duurzaamheids)beleid. Het helpt je om te kiezen waar je wil beginnen, want ook als gemeente heb je niet de capaciteit om overal op hetzelfde moment aanwezig te zijn. Anderzijds helpt de componenten atlas om in contact te komen met eigenaar-bewoners en hen te gaan ondersteunen in het maken van de juiste keuzes in de verduurzaming van hun woning.  

De kracht van het waarnemen als tool bij renovatie

4/4/2025

 
Afbeelding
Rond deze tijd een jaar geleden, stond ik voor een bijzonder zorggebouw en luisterde daar naar het verhaal van de opzichter. Die vertelde over het vele onderhoud en het verhelpen van regelmatig voorkomende lekkages vanuit een met groen begroeid dak.

Ondertussen keek ik naar de vrije vorm van het dak en het fraaie groen, dat een rustgevend gevoel gaf te midden van de veelzijdige hoekige vormen in de gevel. Ik voelde de wind en hoorde de meeuwen die over de dijk vlogen. Hoe prachtig moet het zijn voor de senioren die hier wonen om hiervan te kunnen genieten in de gemeenschappelijke tuin? Toen werd het mij duidelijk: luisteren en kijken blijven belangrijke onderdelen als het gaat om het transformeren en renoveren van buurten en woningen.

Om tot onderbouwde inzichten en integrale scenario’s voor een buurt te komen, nemen wij in de onderzoeksfase veel aspecten mee: de ervaringen van bewoners, de kennis van specialisten en onze eigen intensieve waarneming. Over dat laatste aspect wordt niet vaak gesproken, maar het is onmisbaar in het werk van een renovatiespecialist.

Zo zorgt bijvoorbeeld het eerste bezoek aan een locatie voor verbinding met de opgave en geeft dit waardevolle inzichten in toekomstige kansen en (on)mogelijkheden. Vaak zien we dat een ontwerp als geheel perfect aansluit bij de oorspronkelijke context, maar dat het de verbinding mist met de huidige maatschappelijke vraag naar betere woon- en zorgkwaliteit en klimaateisen.

Als BouwhulpGroep leggen wij deze verbinding tussen het verleden en de toekomstige samenleving. Dat doen wij al jaren, niet alleen door onze kennis in te zetten, maar ook door onze ervaringen en waarnemingen te delen. Zo bouwen wij samen aan duurzame ontwerpen en een betere leefomgeving!

Circulariteit dicht bij huis

28/3/2025

 
Afbeelding
Wij hebben een presentatie over de circulaire praktijk mogen verzorgen bij een bijeenkomst van het Duurzaamheidspact Eindhoven voor een zaal vol met experts. Hierbij heeft wethouder Rik Thijs de eerste handtekening gezet onder het Manifest Regionaal Materialen Netwerk en natuurlijk hebben wij deze ook direct ondertekend. Bij de presentatie hebben we in het bijzonder aandacht besteed aan schaalbaarheid en herhaalbaarheid en gesproken over duurzaamheid, componenten en de circulaire menukaart.

Het denken in componenten bestaat inmiddels al meer dan 30 jaar. Maar juist nú de ambities groot en de plannen ambitieus zijn en de bewoners een belangrijk onderdeel van het succes vormen wordt de meerwaarde van deze methode extra zichtbaar. Het toont dat je met componenten meer grip hebt op de momenten, impact en innovatie van de beoogde ontwikkeling van gebouwen. In plaats van een heel gebouw richt je je namelijk op een behapbaar onderdeel ervan. Het realiseren van circulaire oplossingen en het sluiten van kringlopen is voor een dak makkelijker dan voor een hele woning. Bovendien laat je hiermee de projectoplossingen los en werk je veel meer aan een programmatische aanpak. Dat is dan weer helemaal in lijn met een circulaire werkwijze voor de lange termijn. En het sluit prachtig aan bij enkele reeds gerealiseerde voorbeelden van ‘Componententreintje’ hier in onze eigen stad!
​
Tijdens de middag waren gemeente Eindhoven, wethouder Rik Thijs, de leden uit het duurzaamheidspact zoals 'thuis, Sint Trudo, Woonbedrijf, Wooninc., de huurdersvertegenwoordiging PEK en de andere partners en natuurlijk Bouwhulp Groep aanwezig om hun handtekening te zetten onder verdere samenwerking in de circulaire aanpak. Link

Industrial design studenten aan de slag met onze integrale buurtaanpak

21/3/2025

 
Bij BouwhulpGroep vinden we het samenwerken met studenten belangrijk en waardevol. Zo leggen we verbinding tussen opleiding en renovatiepraktijk én maken wij ook weer kennis met nieuwe perspectieven. Dit doen we bijvoorbeeld door stagiairs en studieprojecten te begeleiden, presentaties en lezingen te verzorgen en door werkstudenten te verwelkomen. Naar aanleiding van een oproep van Gabriele Gerri van de Transformative Practices Squad van Industrial Design TU/e hebben we onze Integrale Buurtaanpak aan een groepje Industrial Design studenten voorgelegd.

Tweedejaars bachelor studenten Balthazar Blom, Jeffrey Cheng en Marco van Rooijen zijn onder coaching van Jeroen Peeters aan de slag gegaan met hoe collectieve renovaties voor particuliere woningeigenaren tastbaar en ervaarbaar kunnen worden gemaakt. Met hun project “Experiencing home renovation for a greener future” hebben ze een muurprojectie gemaakt die woningeigenaren moet aansporen om na te denken over het verbeteren van hun woning. In deze video demonstreren ze hun installatie!
​
Wij vonden het erg interessant om deze studenten kennis te laten maken met onze praktijk. Ben je student of werk je bij een onderwijsinstelling en wil je ook met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op!
​

Met Bouwhulp op de Klimaatverbonddag

17/3/2025

 
Afbeelding
Op een mooie donderdagochtend opende de burgemeester Ahmed Marcouch van Gemeente Arnhem de Klimaatverbonddag met een prachtige speech. Dit was het startschot van een inspirerende en leerzame dag vol lezingen, workshops en veel ruimte om eigen inzichten, ervaringen en kennis met elkaar te delen. Collega Yuri van Bergen gaf samen met Hank Ort (Energie Samen) en Melanie Miltenburg (Klimaatverbond) de interactieve workshop over onze integrale buurtaanpak.

In deze workshop werd met de aanwezigen gemeenten en geïnteresseerde ingegaan op klimaatadaptatie, leefbaarheid en de collectieve verduurzaming van particulier bezit. De werkwijze van de integrale buurtaanpak staat hierbij centraal. Je hebt altijd te maken met de individuele woonwensen van bewoners. Hoe maak je dit schaalbaar en herhaalbaar, en wat is de rol van gemeenten en bewonersinitiatieven? De deelnemende gemeentes vonden de #workshop inspirerend en zagen vooral waarde in de continuïteit en haalbaarheid van onze aanpak. Veel gaven dan ook aan dat ze graag met de integrale buurtaanpak aan de slag willen!

Wij hebben samen met Klimaatverbond Nederland en Energie Samen een publicatie over onze integrale buurtaanpak geschreven. Deze publicatie is te lezen via deze link.

We hebben al veel succesvolle ervaringen met de integrale buurtaanpak zoals in Zoetermeer en Rotterdam. Deze ervaringen delen wij graag. We moeten immers naar het magische getal van duizend woningen per dag. Onze conclusie en overtuiging? Verduurzamen van bestaande wijken en buurten kan alleen succesvol zijn als we beginnen bij de mensen die er wonen!

De verbinding tussen Zorg, Wonen en Klimaat

5/3/2025

 
Afbeelding
Terwijl Zuid-Nederland nageniet van Carnaval, werken wij met passie verder aan duurzame klimaatoplossingen voor de bestaande bouw! De grootste winst in CO2-reductie valt duidelijk te behalen door slimmer om te gaan met de gebouwen die er al staan. Maar wanneer deze gebouwen niet langer hun oorspronkelijke functie vervullen, zien wij géén leegstand, maar juist kansen om de opgave van ‘zorg en wonen’ meteen te koppelen aan de opgave van klimaat.
​

Zo ondersteunen we momenteel diverse corporaties bij haalbaarheidsonderzoeken en helpen we bij het vormen van een toekomstvisie en scenario’s voor gebouwtransformatie met draagvlak op een passend vlekkenplan. Daarbij houden we niet alleen rekening met de fysieke aanpassingen, maar ook met de impact op bewoners en de omgeving. Op dit moment werken we aan meerdere opgaves bij bestaande woonzorggebouwen. Wanneer bijvoorbeeld een zorgorganisatie haar visie op zorg vernieuwt, moet het gebouw daarin meebewegen. In andere gevallen komt er ruimte vrij, doordat een huurder vertrekt, wat nieuwe kansen biedt voor herbestemming.
 
Uiteindelijk ligt de definitieve keuze bij de eigenaar en haar stakeholders. Met respect voor de bestaande kwaliteiten van het gebouw vertalen wij het beoogde programma van eisen naar een passende oplossing, altijd met oog voor de vele belangen, directe omgeving en vanzelfsprekend de mensen die er wonen!

Beeld, ruimte & techniek samengebracht in aanpak galerijflats

24/2/2025

 
Afbeelding
Tegenover het Wagnerplein in Tilburg staan drie markante Neducoflats, die voornamelijk bestemd zijn voor senioren. Het complex is eigendom van WonenBreburg en gebouwd in 1966. WonenBreburg heeft de intentie om in 2025-2026 de buitenzijde van de drie woonblokken thermisch te verbeteren en de woningen aan te sluiten op duurzame energiebronnen. Dit moment wordt gelijk aangegrepen om de galerijflats een frisse, moderne uitstraling te geven.

Daarom hebben wij de vraag gekregen om binnen de verduurzaming van het complex een passend ontwerp te maken dat beeld, ruimte en techniek met elkaar verbindt. Voordat we aan de slag zijn gegaan met deze ontwerpopgave, hebben we eerst de kwaliteiten en zwaktes van zowel de omgeving als de woonblokken geanalyseerd en hiermee ontwerp uitgangspunten gevormd voor zowel gevelbeeld als ruimte.

In ons ontwerp herstellen we de samenhang tussen de verschillende woonblokken, die door de jaren heen verloren was gegaan, zodat ze weer één harmonieus ensemble vormen. Dit bereiken we door de drie woonblokken als gelijkwaardige objecten vorm te geven terwijl andere gevelelementen en bijgebouwen een subtielere rol spelen in het gevelbeeld. Als voorbeeld zijn de wintertuinen te noemen die voor extra geleding zorgen in het gevelbeeld en de eentonigheid doorbreken. Of het verbeteren van het tussengebouw die voor een uitnodigende binnenkomst zorgt. 

In samenwerking met de betrokken partijen in het bouwteam en in overleg met de huurderscommissie is een definitief plan vormgegeven dat klaar is voor de toekomst. Een fraai nieuw boegbeeld voor de wijk Heikant!

Renovatietreintjes bij praktijktour verduurzaming

13/2/2025

 
Afbeelding
Afgelopen maandag was BouwhulpGroep spreker tijdens een bijeenkomst van Aedes en Bouwend Nederland. De bijeenkomst was onderdeel van een grotere ‘praktijktour’ rondom renovatie- en verduurzamingstreintjes.

Onze Component Renovatie aanpak biedt een model voor het creëren van treintjes die toepasbaar zijn op verschillende projectvormen. Het vormen van treintjes is voor uitvoerende partijen een manier om te zorgen voor continuïteit. Door een herhaalbare aanpak kunnen wij de vraag ordenen en zo efficiënter omgaan met vastgoedopgaven. Dit maakt het mogelijk voor corporaties om te kiezen voor zowel een project gestuurde als voor een programmatische aanpak.

Bij een project gestuurde aanpak blijft het complex de maatstaf, maar kunnen aanpassingen worden doorgevoerd waar dat nodig is. Bij een programmatische aanpak kies je er juist voor om over complexen heen een uitvoeringsstroom op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een renovatiestroom voor daken, gevels of installatie.

Tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Platform31, gingen we in gesprek over deze aanpakken en waarom organisaties hiervoor kiezen. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden lieten we zien hoe onze werkwijze Component Renovatie bijdraagt aan versnelling en verbetering van de verduurzamingsopgave en welke factoren nodig zijn voor een succesvolle implementatie.

Onderzoek naar comfortproblemen na renovatie galerijflats

6/2/2025

 
Afbeelding
De Nederlandse woningvoorraad wordt in rap tempo verduurzaamd. Dagelijks worden woningen voorzien van isolatie en duurzame installaties om de klimaatdoelen in 2050 te kunnen bereiken. Woningcorporaties vormen daarin geen uitzondering. Sterker nog, zij worden door velen gezien als de ‘motor’ voor verduurzaming van ons vastgoed. Zij hebben daarbij niet alleen oog voor de klimaatdoelen, maar willen ook dat wonen comfortabel én betaalbaar blijft voor haar huurders.
 
Het komt helaas wel eens voor dat een verduurzaming leidt tot (meer) comfortproblemen in de woning. Terwijl bij bewoners en corporatie vooraf de verwachting was dat woningen juist comfortabeler worden (en vaak ook energiezuiniger). En dat leidt tot klachten en ontevredenheid. Maar renoveren blijft mensenwerk, waarbij fouten in ontwerp of uitvoering kunnen worden gemaakt. Ook vraagt de toepassing van duurzame - maar voor bewoners vaak complexe - installaties om een juist gebruik en voorlichting daarin. Het is zaak om op zoek te gaan naar de oorzaken en oplossingen voor de problemen, zodat het vooraf beoogde en beloofde verbeterde wooncomfort alsnog wordt bereikt.
 
Woningcorporatie ZOwonen uit Sittard heeft recent een aantal galerijflats in Beek gerenoveerd. Het betrof een ambitieus project voor deze volgens het Neduco bouwsysteem gebouwde woningen. De schil is hoogwaardig geïsoleerd, het ventilatiesysteem is aangepakt en de woningen zijn gasloos gemaakt. Maar sinds de oplevering ervaren bewoners diverse comfortklachten. De corporatie en betrokken bouwpartners hebben diverse pogingen ondernomen om de situatie te verbeteren, maar dat heeft nog niet geleid tot de gewenste structurele oplossing.
 
BouwhulpGroep is daarom gevraagd om als onafhankelijk bureau onderzoek uit te voeren naar de oorzaak en aanpak van deze comfortklachten. Aan de hand van een klachteninventarisatie is door ons een probleemanalyse opgesteld. Hiermee hebben we gezamenlijk met corporatie en bouwpartners de aard en oorzaak van de klachten kunnen vaststellen. Vervolgens is door ons een advies in de vorm van een plan van aanpak opgesteld, waarin voor verschillende onderdelen maatregelen zijn benoemd die de klachten moeten gaan verhelpen. Hiermee heeft de corporatie de bouwstenen in handen om de problemen definitief op te lossen. Wat uiteindelijk moet leiden tot het gewenste resultaat: tevreden bewoners in een duurzame en comfortabele woning!

Stage bij BouwhulpGroep afgerond

30/1/2025

 
Afbeelding
Bij BouwhulpGroep zijn we erg blij met Kim. Ze heeft de afgelopen maanden bij ons stage gelopen en we hebben haar gevraagd om een kort stukje te schrijven over haar stage:

Mijn naam is Kim van den Hoek, derdejaars Bouwkundestudent aan Avans Hogeschool in Den Bosch. De afgelopen twee maanden heb ik met veel plezier stage gelopen bij BouwhulpGroep in Eindhoven. Deze ervaring was zowel leuk als leerzaam en heeft me geholpen om verder te groeien binnen de bouwsector.

Deze stage sloot goed aan op mijn eerdere internationale ervaring, waar ik drie maanden stage liep bij een constructiebureau in Mauritius. Door beide stages heb ik een breder perspectief gekregen op de bouwsector en de verschillende werkwijzen binnen architectuur en constructie.

Ondanks dat ik maar een korte periode bij BouwhulpGroep was, ben ik enorm dankbaar voor hoe ik ben ontvangen. Vanaf dag één werd ik betrokken bij verschillende projecten en hebben mijn collega’s echt hun best gedaan om me zoveel mogelijk mee te nemen in hun werk. Dit gaf me niet alleen de kans om veel te leren, maar ook om te ervaren hoe belangrijk samenwerking en kennisdeling zijn binnen de bouwsector. Wat me vooral opviel, was de fijne werksfeer, waarin iedereen bereid was om elkaar te helpen en samen oplossingen te vinden.

Tijdens mijn stage bij BouwhulpGroep heb ik gewerkt aan diverse taken, zoals het uitwerken van bouwkundige details, het maken van impressies, het bijwonen van vergaderingen en het onderzoeken van visuele aspecten. Dit gaf me de kans om mijn technische en visuele vaardigheden verder aan te scherpen en een beter inzicht te krijgen in de praktijk van architectuur en bouwkunde.

Ik wil mijn collega’s bij BouwhulpGroep bedanken voor hun begeleiding en de fijne samenwerking. Ik kijk ernaar uit om de opgedane kennis en ervaring toe te passen in mijn verdere studie en carrière.

Vernieuwende zonneproducten op BAU beurs in München

24/1/2025

 
Afbeelding
Stel je een wereld voor waarin bouwproducten niet alleen functioneel zijn, maar ook energie opwekken. Denk aan zonnepanelen die zijn geïntegreerd in dakpannen, dakramen, glazen puien, zonwering of gevelbekleding. Deze innovatieve oplossingen verrijken niet alleen de esthetiek van woningen, maar dragen ook bij aan een snellere verduurzaming! 

Hoewel deze technologie al beschikbaar is via zonnefolie, ontbreekt het nog aan een breed en aantrekkelijk aanbod van geschikte producten. Daarom stonden we met onze projectpartners van het Europese Horizon2020-project Mass Customization 2.0 op de BAU beurs, om de potentie aan de markt te toetsen. De BAU beurs in de Messe München is werelds grootste bouwbeurs met meer dan 180.000 bezoekers. 

Onze rol in dit project is om de brug te leggen tussen energieopwekkende zonneproducten en de renovatiesector. Daarbij hadden wij samen met Van laarhoven een beursstand ontworpen in de vorm van een huisje, waarop zonneproducten werden tentoongesteld: dubbelglas kozijn van Glass to power, gevel elementen van Ernst Schweizer en dakpannen van Wienerberger. 

Inclusief deze productleveranciers zijn er in totaal meer dan 20 partijen uit de gehele waardeketen betrokken – van grondstof en productietechniek tot certificering en aansluiting naar de renovatie sector. Gedurende BAU vond ook de General Assembly plaats, waarbij met alle partijen de projectvoortgang en uitdagingen per werkpakket werden besproken en toegelicht. We gaan nu het laatste jaar van het driejarige project in, dat in teken staat van het marktgereed maken van de zonneproducten. 

Nieuw jaar is nieuwe stappen naar toekomstbestendig wonen

17/1/2025

 
Afbeelding
Ieder nieuw jaar blikken wij als bureau terug én vooruit; het staat voor ons in het teken van verandering en verbetering. In 2024 hebben wij fraaie projecten afgerond, diverse publicaties naar buien gebracht, een succesvolle integrale buurtaanpak gelanceerd en zijn we voor een aantal nieuwe partijen aan de slag mogen gaan.  

Nu is het tijd om vooruit te kijken: wij proberen voortdurend te onderzoeken hoe projecten beter, mooier en duurzamer kunnen. Onze samenleving bevindt zich in een grote en voortdurende transitie. Deze veranderingen weerspiegelen zich in onze aanpak, stedenbouwkundige voetafdrukken en architectuur. Met focus op de energietransitie & circulariteit, de zoektocht naar extra woonruimte en het verduurzamen van buurten. 

Samen werken wij aan duurzame woon- en zorgomgevingen. Dit doen wij door te onderzoeken, te transformeren, te ontzorgen en te verbinden. Wij verkennen nieuwe ruimtelijke kansen in bestaande buurten, wijken, zorg-wooncomplexen en historische monumenten. Door het unieke karakter te behouden en de oorspronkelijke context tot leven te brengen, geven we een nieuwe betekenis aan wat er al is. Voor ons draait elk project om de mensen. Vanaf het allereerste idee betrekken we bewoners, luisteren we naar hun verhalen en dromen, en bouwen we samen aan een plek waar zij trots op kunnen zijn.  
​

Wij vinden het essentieel om samen ambities waar te maken. Wij bedanken al onze partners en opdrachtgevers voor de fijne samenwerking in het afgelopen jaar en kijken uit naar het vervolg: samen onze visie waarmaken naar toekomstbestendig wonen in buurten waar iedereen zich thuis voelt! 

Wat ik leerde in zes maanden stage bij BouwhulpGroep

10/1/2025

 
Afbeelding
Wat ik leerde in zes maanden stage bij BouwhulpGroep

Mijn naam is Sedra Barhoum, ik ben derdejaars bouwkundestudent aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Vanaf september tot eind januari heb ik met veel enthousiasme mijn halfjaarstage bij BouwhulpGroep in Eindhoven mogen lopen. Het was een periode waarin ik niet alleen veel heb geleerd, maar ook persoonlijk en professioneel ben gegroeid.

Mijn weg naar de bouwkunde begon op een ander pad: ik volgde eerst de opleiding tot tandartsassistent. Hoewel ik daar waardevolle ervaring opdeed, voelde ik dat mijn hart in de bouwsector lag. De overgang naar de bouw was een grote stap, maar mijn tijd bij BouwhulpGroep heeft mij nog meer bevestigd dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Tijdens mijn stage was geen dag hetzelfde. Naast werkzaamheden op kantoor heb ik ook veel tijd doorgebracht in wijken en buurten bij opnames van (bewoonde) woningen. Deze veelzijdigheid gaf me een uniek inkijkje in de praktijk van de bouwsector en vooral de verduurzamingsopgave van de gebouwde omgeving. Daarnaast heb ik mijn vaardigheden uitgebreid met nieuwe tools en inzichten. Naast mijn kennis van Revit en SketchUp heb ik gewerkt met Adobe Photoshop en het tekenprogramma AutoCAD en ben ik actief betrokken geweest bij het schrijven van nieuwsbrieven. Iets waar ik van tevoren niet aan had gedacht, maar waar ik nu veel plezier in heb!

Wat ik het meest waardeer aan mijn stage bij BouwhulpGroep is de inspirerende werkomgeving en de kans om actief bij te dragen aan projecten. Ik werd betrokken bij echte uitdagingen en voelde me gewaardeerd als onderdeel van het team. Deze ervaring heeft mijn passie voor bouwkunde nog verder aangewakkerd en ik kijk ernaar uit om mijn kennis en vaardigheden verder uit te breiden in de toekomst. Ik ben enorm dankbaar voor mijn collega’s bij BouwhulpGroep voor hun begeleiding, steun en de inspirerende samenwerking.
​
Op naar nieuwe uitdagingen en projecten! 🚀

BouwhulpGroep neemt kerstreces

24/12/2024

 
Afbeelding
Met veel voldoening kijken we terug op een jaar vol waardevolle samenwerkingen, prachtige verduurzamingsprojecten en buurtstudies waarmee we woningeigenaren hebben ondersteund op weg naar een duurzame toekomst.
Nu is het tijd om even op te laden tijdens een welverdiende vakantie. We kijken ernaar uit om jullie in het nieuwe jaar weer te ontmoeten en samen verder te bouwen aan duurzame oplossingen.
We wensen iedereen hele fijne feestdagen en een inspirerend en gezond 2025!

Woningsplitsing in de praktijk

19/12/2024

 
Afbeelding
Eén van de meest gehoorde oplossingen voor het woningtekort in Nederland is het splitsen van woningen. Hierover hebben wij gesproken met Platform31 voor hun nieuwe publicatie over het beter benutten van woningbezit door woningcorporaties. Met splitsen hebben wij ook in de praktijk al een aantal jaren ervaring bij zowel meergezinswoningen als grondgebonden eengezinswoningen. Recent zijn we bij een project gaan kijken dat bijna gereed is. Hierbij zijn twee bestaande vooroorlogse woningen getransformeerd naar vier compacte grondgebonden stadswoningen. De buitenzijde van de woningen is eerder bij de buurtrenovatie al meegenomen waarbij ter voorbereiding op de woningsplitsing alvast vier voordeuren zijn geplaatst. Aan de binnenkant van de woningen zijn nieuwe trappen geplaatst, nieuwe badkamers, keukens en toiletten gemaakt en is de indeling van de woningen geoptimaliseerd.
 
Voorafgaand aan de splitsing is uitvoerig gesproken met de betrokken gemeente Helmond waarbij is gesproken over onder andere de indeling van de openbare ruimte, achtertuinen en parkeervoorzieningen. Door hierover op voorhand in gesprek te gaan verliep het vergunning traject snel en efficiënt. Over de uitvoering is uitgebreid met de uitvoerende partij gesproken om de splitsing betaalbaar te houden en de woningen snel weer te kunnen bewonen. Binnenkort worden als laatste stap ook de nutsvoorzieningen aangesloten in de twee nieuwe woningen waarna we van een succesvol traject kunnen spreken. Met als resultaat meer woonruimte voor starters om duurzaam en betaalbaar te kunnen wonen!

BouwhulpGroep Bureau-uitje | Bob Ross & Den Bosch

12/12/2024

 
Afbeelding
Twee keer per jaar organiseren we bij BouwhulpGroep een bureau-uitje. Dit doen we om onze teamdynamiek te versterken en ervaringen buiten de werksferen uit te wisselen. Als (sociale) ontwerpers, onderzoekers en ingenieurs zijn we dagelijks bezig met het bedenken van creatieve oplossingen en het vertalen van oplossingen naar de buitenwereld zodat ze gerealiseerd kunnen worden.

Bob Ross

​Voor onze middagtrip hebben we de computermuis en schetspotloden ingeruild voor een penseel en zijn we aan de slag gegaan met een Bob Ross schilderworkshop. Met simpele penseelstreken en subtiele kleurovergangen creëerden we landschappen vol diepte en interessante composities. Het was geweldig om te zien hoe niet alleen de ontwerpers, maar ook de techneuten en adviseurs verrassend kunstzinnig bleken te zijn! 

 
Den Bosch


Na onze creatieve uitspatting trokken we naar de hoofdstad van Noord-Brabant voor een stadswandeling door het centrum van Den Bosch. Hoewel we dachten de stad te kennen, stuitten we op nieuwe en verborgen plekken, elk met een uniek verhaal. Zo'n stadswandeling, waarin je nieuwe kennis opdoet door te luisteren naar de mensen die er wonen, is iets waar we bij BouwhulpGroep altijd van genieten. De dag sloten we af met een heerlijk diner en met een volle buik gingen we huiswaarts. De volgende dag bewonderden we vol trots onze kunstwerkjes, die een mooie plek op kantoor hebben gekregen. Weer een geslaagd bedrijfsuitje! 
<<Vorige

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    * vereist